Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsamt skrivet om allvarliga saker

PeKå EnglundFödd på en söndagNorstedts

Annons

ROMAN. Med ”Född på en söndag” gör örebroaren PeKå Englund författardebut.

Jarl ”Jalle” Engman är huvudperson i denna roman, som tar sin början i Jalles uppväxt i Örebro. Hans mamma, som benämns som ”Hon” eller ”henne”, gör hans barndom till en tragisk historia, även om den berättas med lätthet och värme.

Hans liv går ut på att ”hon” ska vara glad, han anstränger sig till max för att hon ska vara nöjd och lycklig. Han observerar hennes olika sinnesstämningar och försöker vara till lags.

Men ingenting kan egentligen bli perfekt med denna mor som verkar lida av en narcissistisk personlighetsstörning och diverse andra psykiska problem.

Att vara son till henne är inte lätt, men det finns saker som gör det lättare. Seriealbumen med Tintin, som Jalle överför till verkliga livet, Maria Callas, operasångerskan med den mest fantastiska av röster, och Stoke City, det engelska fotbollslaget han följer. Och så finns Sten. Han är en av mammans pojkvänner, men den som får en central och viktig del i Jalles liv. Sten tar med Jalle till bygget, ger honom Tintinalbum, trygghet och det närmaste en familj Jarl Engman kommer.

Kapitlen växlar mellan nu- och dåtid. Barndomen i Örebro och vuxenlivet i Stockholm, där Jarl Engman är en framgångsrik varumärkeskonsult.

När han en dag får en operasångerska till kund kommer nya känslor in i bilden. Hanna Kjöle är en framtida stjärna, som saknar både självförtroende och självkänsla. Hon behöver bekräftelse och kärlek. Jalles kärlek till Hanna blir en del av projektet att bygga upp varumärket Hanna Kjöle.

PeKå Englund skriver med ett okomplicerat språk. Han skriver om allvarliga och sorgliga händelser på ett roligt och lättsamt sätt. Han avverkar en trasig barndom på just detta sätt, men lyckas få fram både känslorna hos läsaren och de karaktäristiska dragen hos personerna i boken.

Överlag är handlingen spännande och det finns ett sug att fortsätta läsa.

Men det som verkligen berör mig i den här boken är delarna om Sten, han som doftar Old Spice och som alltid finns där. De är Tintin och Kapten Haddock, Sten och Jalle – en självklar duo som håller ihop. Vänskapen mellan de två är det som både värmer och gör ont när jag lagt boken ifrån mig.

Det är den som berör mig så djupt att tårarna rinner utefter kinderna. Det är sällan det händer, men det är ett bevis på att författaren har gjort ett riktigt bra jobb.

Annons