Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuva bilder från drömmens värld

Solja Krapu-Kallio och Sara GimbergssonVad drömde du om?Bokförlaget Mirando

Annons

Från 4 år. I Solja Krapu-Kallios och Sara Gimbergssons bilderbok får vi följa med till drömmens förunderliga värld. Li har just vaknat efter en natt med svindlande äventyr. Hon berättar för mamma om allt hon upplevt samtidigt som mamman försöker få ordning på dotterns hår. Allt är ett stort virrvarr, ”ditt huvud ser ut som en trasselsudd av drömmar och bandmakaroner”.

Berättelsen för oss ut på en resa som börjar på blomsterängen. Li jagar efter bästa vännen Lotta med en fjärilshåv i högsta hugg. Hon svävar fram över skolgården och simmar luftsim. Men snart tar skräcken vid när ett monster kommer upp från skolans källare och Li flyr. Därefter påbörjas en bussresa och vi får följa med när hon träffar Lotta vid ett träd som har en kopparglödande stam, ett grenverk som ser ut som broccoli.

 Precis som i drömmen är det tvära kast i berättelsen. Den rimmade texten har fin rytm och en humor som inte sällan vetter åt det drastiska. De mjuka och känsliga bilderna vrider och vänder på perspektivet och ger läsarna en spännande bild av drömmens upp- och nedvända värld.

Det är en lekfull bok med mycket rörelse som börjar och slutar i vardagen. Då har mamma fått ordning på Lis hår, och Li och Lotta går tillsammans till skolan.

Solja Krapu-Kallio har tidigare skrivit flera bilderböcker men samarbetar för första gången med Sara Gimbergsson. Illustrationerna i boken är utsökta.

Annons