Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makalöst bra om kvinnlig vänskap

Elena FerranteMin fantastiska väninnaÖversättning: Johanna HedenbergNorstedts

Annons

ROMAN.   Roman. Äntligen finns den på svenska – första delen av Elena Ferrantes prisade kvadrologi om vänskapen mellan två flickor som växer upp efter andra världskriget i en anonym del av Neapels fattigare kvarter.

Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna” är en makalös upptakt – såväl vad gäller innehållet och berättartekniken som formen.

Skildringen inleds med att berättajaget, författaren Elena, i 60-årsåldern får reda på att hennes barndomsvän Lila försvunnit.

Barndomsvännen har dessutom gått grundligt till väga och till och med klippt bort sitt eget ansikte från alla bilder i de kvarlämnade fotoalbumen.

Berättarjaget kastar sig in i minnets labyrinter och skildrar sin egen klassresa med avstamp i fattigdom, våld, uråldriga traditioner och en mamma som knappt kan läsa. Där finns också Lila och hennes livsval.

Den karismatiska väninnan väljer att gifta sig med en grannpojke redan som 16-åring och börjar tidigt att yrkesarbeta, medan Elena kämpar vidare med sina studier. Sedan tappar de kontakten.

Det har spekulerats åtskilligt om vem som döljer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante.

Själv ger jag katten i vem författaren är, bara jag får fortsätta följa denna kraftskildring av kvinnlig vänskap och livets villervalla.

Annons