Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malou von Sivers har sörjt klart

Malou von Sivers dras till mörkret. I sommar sitter hon och skriver i ljusbadet på en glasveranda i Stockholms skärgård men debutromanen, liksom så mycket annat, är sprungen ur släktens skuggor.

Annons

I sommar slutför Malou von Sivers den andra delen i sin trilogi. Del ett,

Ska man beröra måste man ligga nära sina egna känslor, konstaterar Malou von Sivers. I snart 20 år har hon haft sitt eget intervjuprogram i TV4. Men det var efter att ha sommarpratat i P1 i fjol som hon fick sitt starkaste gensvar. Malou von Sivers berättade sin egen historia, den om fadern, som 93 år och cancersjuk styvnackat vägrade träffa sin dotter till och med på dödsbädden.

Hon läste upp hans sms som hon hade kvar i telefonen; "Tack, men vill inte ha besök. PLS RESPEKTERA. Ha det så bra."Hennes "Sommar"-program handlade också om uppväxten med samme far som misshandlade sina barn både fysiskt och psykiskt, bland annat om de inte hade rätat ut mattfransarna när han kom hem.

Mattfransarna?

– Om det inte var på ett visst sätt så brakade allt samman. Han var en person som hade ett enormt behov av att kontrollera. Om någon tappade en gaffel kunde det bli ett raseriutbrott. Men jag skulle säga att det allvarligaste var att aldrig kunna känna sig trygg, att aldrig veta hur pappas humör skulle vara.

Den tredje delen i trilogin blir den svåraste.

Iklädd benvit sommarkostym, och välsminkad som inför ett tv-framträdande, mumsar hon lugnt i sig en chokladkaka utan att spilla en smula. Malou von Sivers romandebuterar "lite senare i livet än Astrid Lindgren", men när hon gör det är det efter att ha skrivit på sin historia i tio år.

Förra våren hade hon ingen mindre än Monika Fagerholm som fejstajmande skrivcoach. von Sivers imiterar den finlandsvenska författarens sjungande språkmelodi.

– "Det är skitbra, men har du bra sittfläsk? Då kan vi börja jobba."

Hela livet har hon funderat över sin pappa.

– Varför blev det som det blev? När man lever med sådana här familjehemligheter är det väldigt frestande att börja fantisera och fylla i.

Länge väntade hon på att "den stora historien" skulle ta henne i besittning när en förläggare till slut frankt förklarade att det aldrig skulle ske.

– "Man måste bara sätta sig ner med händerna på tangenterna och börja", sade hon. "Ingen början, ingen mitten, inget slut, bara skriva". Jag nästan sprang hem, jag blev alldeles uppfylld och det var en fantastisk upplevelse.

Klas Östergren har läst hennes historia men också talat om att hon måste hitta ett annat slut på den tredje boken.

Till slut började hon se att hon skrev utifrån sin egen släkts historia men i en annan och fiktiv form. Malou von Sivers debutroman, "Mitt hjärtas oro", är den första delen i en snart färdig trilogi som tar sin början runt förra sekelskiftet och som till viss del är inspirerad av hennes farfars historia.

I centrum står Axel, som varken älskar sitt arbete eller sin fru och som tar ut sitt inre mörker och sin frustration på sina barn. Men på en fest träffar han så sitt livs stora kärlek, den goda intelligenta Sara, litteraturintresserad och omhuldad professorsdotter från Uppsala som får honom både att läsa "Den allvarsamma leken" och att skärskåda sitt liv.

Kärlekens subversiva kraft skildras i dialog med Hjalmar Söderberg som Malou von Sivers till och med har gjort till en romanfigur.

– Det är lite djärvt i en debutroman, säger hon och tillstår att miljöskildraren Söderberg också hjälpte henne att komma åt sekelskiftets gator och de borgerliga kvinnornas situation, både som gifta och skilda.

– Jag har vandrat runt i Uppsala och försökt leva mig in i hur det var när Hjalmar Söderberg var rockstar. Han var en vattendelare mellan den yngre och den äldre generationen, det försökte jag använda mig av. Jag försökte leva mig in hur det var för Sara när han kom dit och föreläste.

Efter sommarpratet i fjol fick Malou von Sivers mejl från radiolyssnare som tänkte närma sig barn som de hade förlorat kontakten med, och från andra som tvärtom kommit fram till att de tänkte ge upp avståndstagande föräldrar och ägna sig åt annat.

För egen del hade hon vid det laget redan sörjt färdigt.

– Där har skrivandet betytt väldigt mycket. Jag har fått en förklaringsmodell. Man kan inte styra över liv och död, däremot kan man välja att fortsätta olika beteenden eller att bryta med dem. Men då måste man ju först bli medveten, och det är inte många i min historia som är det.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Malou von Sivers

Bor: I Vasastan.

Familj: Maken Sten och de tre barnen Sebastian, 30, Malcolm, 28, och Julia, 20.

Romandebuterar: Med "Mitt hjärtas oro", första delen i en trilogi baserad på hennes egen släkthistoria.

Novelldebut: Publicerade i fjol novellen "Var du lycklig farmor?" på Novellix.

Gör just nu: Skriver färdigt del två.

Gör i sommar: Skriver på min glasveranda i Stockholms skärgård, det är ett fantastiskt hus från 1800-talet som verkligen ger inspiration.

Läser just nu: Sista delen i Ferrante-sviten.

Lyssnar på: "Min andra bok utspelas delvis i Tyskland under mellankrigstiden så nu lyssnar jag på Thomas Manns 'Huset Buddenbrook', den är väldigt ålderdomlig men intressant."

Annons