Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångbottnad roman om krigets fasor

Richard FlanaganDen smala vägen mot norrÖversättning: Peter LandeliusLind Co

Annons

ROMAN. Richard Flanagan är en av Australiens främsta författare. År 2014 tilldelades han den engelskspråkiga världens mest prestigefyllda litterära pris Bookerpriset för sin roman ”Den smala vägen mot norr”, som nu kommer ut på svenska.

Flanagan är född 1961 och har förstås inga egna relationer till andra världskriget eller dess direkta följder. Men hans far, som dog samma dag romanen kom ut, var krigsfånge i Burma efter japanernas seger i Singapore 1941. Boken bygger på faderns minnen.

Flanagans roman handlar om ”linjen”, japanernas  omöjliga och enastående projekt att bygga en järnväg på rekordtid genom djungeln i Burma till Thailand för att den vägen senare kunna erövra Indien.

 ”Den smala vägen mot norr” är en mångbottnad roman, som beskriver det inferno som de Australiska krigsfångarna fick genomleva när de med livet som insats piskades att röja och bygga järnvägen, men den handlar lika mycket om drivkrafter att överleva, om ära och heder och om villkor för kärlek och trohet.

Dorrigo Evans är kirurg och militärläkare. Han lever ett välordnat liv där karriären är utstakad och en del av karriären är att gifta sig med Ella, men han blir huvudlöst förälskad i Amy. Det är en förälskelse med komplikationer eftersom hon är gift med hans farbror.

Han flyr in i det militära och hamnar i en position som ansvarig läkare för många hundra landsmän som blivit krigsfångar och det blir hans uppgift att försöka rädda några att överleva slavarbetet, misshandeln, koleran och svälten i djungeln.

Han anser att alla är för sjuka för att arbeta, men tvingas välja ut de som kan stå på benen. Det blir en plågsam och ensam uppgift.

Flanagan skildrar med inlevelse den ofattbara grymheten under byggnationen av järnvägen som medförde att 100 000 slavarbetare och krigsfångar dog.

När Dorrigo återvänder till Australien efter kriget blir han hyllad för sina insatser, men känner sig som en bedragare och ensammare än någonsin. På samma sätt som den japanske majoren i fiendelägret känner han sig falsk och står inte ut med godhet. Han hade trott att Amy var död men när han möter henne förstår han att det var hon som levat och han själv som dött. Det är döden och tomheten, som återstår, när man mister den man älskar eller inte vågar älska. Det räcker inte med att våga sitt liv för att kunna leva ett helt och fullt liv.

Annons