Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muhamedou Ould Slahi - Guantánamo, en dagbok 

Mohamedou Ould SlahiGuantánamo – en dagbokSammanställd av Lary SiemsÖversättning: Kajsa MitchellNorstedts

Annons

Dokument. Den här dagboken är unik – den är skriven av en fånge i Guantánamo. Han är ännu kvar – aldrig åtalad eller dömd.

Mohamedou återvände till sitt hemland Mauretanien år 2000 efter att ha studerat och arbetat som ingenjör i Tyskland och Kanada.

Efter 11 september 2001 grips han på begäran av USA. Han flyttas till Jordanien för förhör och, efter sju månader ,till CIA:s fängelse i Afghanistan. 2002 flygs han, naken och i kedjor, till Guantánamo. Där isoleras han i mörkret i ett hemligt ”fängelse i fängelset” och  torteras i flera månader. När Mohamedou får tillgång till ljus, tandborste, papper och dylikt upptäcker hans advokater att han skriver på papperslappar och uppmanar honom att fortsätta. Censuren granskade manuskriptet i 6 år(!) och allt olämpligt är överstruket med svart.

Denna dagbok är kuslig läsning. Den kan inte betygsättas med litterär måttstock: Mohamedou kunde inte engelska när han fängslades. Hans mänskliga och förlåtande ton och galghumor är häpnadsväckande.

Obama lovade att stänga Guantánamo när han blev vald 2009. Cirka 800 fångar har suttit där och 121 är fortfarande kvar.

John Le Carrés sammanfattning av boken är mitt i prick: ”En bild av helvetet bortom Orwell, bortom Kafka, en ständigt pågående tortyr, påbjuden av häxdoktorerna i Washington”.

Annons