Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något får alla andra deckare att blekna

Leif GW PerssonBombmakaren och hans kvinnaAlbert Bonniers förlag

Annons

Deckare. Lisa Mattei, operativ chef på säkerhetspolisen, är huvudperson i Leif GW:s senaste kriminalroman ”Bombmakaren och hans kvinna”. Det känns riktigt befriande att den osympatiske Evert Bäckström, som i tidigare romaner har spelat en stor roll, nu bara förekommer i periferin.

Handlingen är så kusligt verklighetstrogen så att man kippar efter andan. Ett telefonsamtal som Lisa Mattei får från sin engelske kollega är chockartat och sätter nationen i högsta beredskap. Detta ställer stora krav på säkerhetschefen och hennes stab. Det gäller att till varje pris förhindra att en självmordsbombare sätter sina planer i verket.

Det är ett övertygande porträtt som vi får av den kvinnliga säkerhetschefen. Hon är oerhört professionell i yrkesrollen men brottas hela tiden med dåligt samvete för att hon inte hinner med familjen. Beskrivningen av dottern är träffande. Hon agerar precis på det sätt som man kan förvänta sig av ett barn i femårsåldern. Överhuvudtaget är personbeskrivningarna intressant läsning. Författaren har grävt fram en hel del karaktärer från sin långa erfarenhet av polisyrket. Det enda som jag kan anmärka på är att dialogen ibland känns lite fyrkantig.

Leif GW är intrigernas mästare och hans sakkunskap är stor. Först lägger han fram ett gigantiskt pussel av olika händelser och på något märkligt sätt passar alla bitarna ihop till sist. Ingenting lämnas åt slumpen. Vi får till exempel en sakkunnig genomgång av olika sprängattiraljer.

En riktigt bra kriminalroman har en upplösning som är helt oväntad men ändå logisk. Det blir mycket dramatiskt när Lisa Mattei upptäcker att spaningsarbetet går alltför lättvindigt. Hon får en känsla av att det är någon som styr det hela i en speciell riktning för att lägga ut villospår. Hennes intuition visar sig stämma och en mullvad avslöjas bland medarbetarna.

Leif GW Persson har en diger meritlista som professor i kriminologi och expert på brottsfrågor. Han har skrivit flera kriminalromaner men även jakt- och kokböcker. Hans självbiografi ”Gustavs grabb” väckte stor uppmärksamhet när den gavs ut 2011.

Det är någonting med Leif GW:s deckare som får de flesta andra romaner i den genren att blekna. De är realistiska och på samma gång väldigt spännande. ”Bombmannen och hans kvinna” berör mig på många olika sätt. Den beskriver en ny typ av kriminalitet som det är omöjligt att helt skydda sig mot. Att handlingen kryddas med lite sarkastisk humor höjer underhållningsvärdet ytterligare.

Annons