Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När Ingrid talar, då lyssnar man”

Ingrid Bergman/Alan BurgessMitt livÖversättning: Ann Henning JoycelynNorstedts

Annons

MEMOARER. Det har blivit mycket Ingrid Bergman nu, när hon skulle ha fyllt 100 år. Norstedts förlag passar också på att återutge Ingrid Bergmans memoarer, skrivna tillsammans med författaren Alan Burgess 1980.

I nyutgåvan finns ett efterord av översättaren Ann Henning Joycelyn, som beskriver hur imponerad hon blev av Ingrid Bergmans professionalitet, hängivenhet och intellektuella spiritualitet. De tillbringade många timmar tillsammans våren 1980, när Bergman redan var märkt av sin sjukdom. Biografin måste nämligen omarbetas många gånger för att bli godkänd av alla parter, i första hand av Ingrids första make Petter Lindström.

”Lätt är det inte, suckade Ingrid allt som oftast, att framställa den här karln som sympatisk.”

Ingrid Bergmans liv är vid det här laget välkänt för de flesta. Hennes tragiska barndom, karriären som förde henne till Hollywood. Under en period kanske världens mest beundrade filmstjärna, omtalad, förtalad efter att hon fick barn med Roberto Rossellini, sedan tagen till nåder och upphöjd igen.

Det är fascinerande läsning om en kvinna som gick sin egen väg och vägrade vara tyst och som väckte beundran och respekt. Efter den enda film hon gjorde med Ingmar Bergman kommenterade han, som var van att själv stå i centrum, att ”när Ingrid talar, då lyssnar man”.

Annons