Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförutsägbar men spännande debut

Chigozie ObiomaFiskarmännenÖversättning: Ninni HolmqvistOrdfront

Annons

ROMAN.  Det är kärlek, det är död, det är böner, det är sammanbrott, det är familjelycka och framtidstro, det är hat …

Nigeriafödde Chigozie Obiomas debutroman är en skrämmande och fascinerande litterär upplevelse där man nästan aldrig kan ana vad som ska hända härnäst.

Och den lever i sina detaljer, i sina beskrivningar och sina liknelser.

Det är 1990-tal i ett oroligt Nigeria. Bokens berättare heter Benjamin och är nio år när hela historien börjar. Han är en ung man med stor fantasi. Den centrala kvartetten består, förutom av honom själv, av hans tre äldre bröder. Den äldste, Ikenna, är femton, Boja är fjorton och Obembe är elva.

Det är när de drar till floden, den farliga och nedsmutsade, som den fasansfulla historien drar i gång på allvar. Där finns en man som de helst av allt inte hade velat möta. Katastrofen är nära.

I familjen finns, förutom brödrakvartetten, far, mor och två yngre syskon. De får alla sina särskilda roller i Benjamins värld.

Far är en örn, mor en falkenerare, Ikenna – den äldste brodern – en pytonorm, men han kan också vara en sparv, brodern Boja är en svamp, brodern Obembe en spårhund, Benjamin och Obembe tuppar.

Dessutom: Hat är en blodigel och hoppet ett grodyngel.

Det kan låta som vi som läsare försvinner in i en ogreppbar föreställningsvärld. Men det är precis tvärtom.

Benjamins liknelser ger berättelsen en kraft och styrka. Och det som verkligen händer är realistiskt grymt och fasansfullt.

Fadern är en man med stora framtidsdrömmar för brödrakvartetten. De ska inte vara fiskare – nej, de ska bli fiskarmän vilket är hans ord för hjärnans fiskare. De ska bli framgångsrika läkare, piloter, professorer, advokater. I västerlandet med västerländsk utbildning hägrar målet som heter Kanada där vännen finns som skall vara deras hjälp.

Modern sköter sin handelsbod och de små syskonen. Men när hennes liv, liksom de andras, blir till en katastrof blir allt för mycket, både för henne och för fadern.

”Vår familj hade blivit en skugga av sitt forna jag”. Det är Benjamins ord. Och i allt detta blandas religion, politik, våld och sex in.

Händelseförloppet i ”Fiskarmännen” vill jag inte berätta här. Allt vänder och förändras så många gånger. Nej, det är ingen deckare, men man vill nog ändå inte veta vad som sker på nästa uppslag eller när kapitlet är slut.

Det bästa är att läsa själv.

Annons