Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om ett äktenskap som går i kras

Ebba Witt-BrattströmÅrhundradets kärlekskrigNorstedts

Annons

ROMAN. Visst, det kan säkert vara nyttigt för själen att skriva av sig smärta och frustrationer. Litteraturen är full av sådana berättelser. Likaså om havererade äktenskap.

Men det är ändå med viss skeptisism jag tar mig an Ebba Witt-Brattströms berättelse om sitt eget äktenskap med Horace Engdahl.

Litteraturprofessor Brattström och akademieledamoten Engdahl var gifta i 25 år. Utifrån har bilden av deras äktenskap varit ljus. Ett intellektuellt par som man inbillade sig ständigt samtalade om livet, löste världsgåtorna och älskade hett och innerligt.

Nu hävdar Ebba Witt- Brattström att denna berättelse inte är självbiografisk, men likheterna mellan det grälande paret i boken är slående. Det är deras röster man hör i de sarkasmer de vräker över varandra.

Bilden av äktenskaplig lycka krackelerar ganska snabbt under läsningen. Vad hände, vem gick över gränsen först? Hur kan man hata den man älskat så mycket? Och denna kvinna, som slagits för jämlikhet, varför gick hon inte tidigare? Det är många frågor man börjar reflektera över. Dramat är vält känt för många tidigare par, även om replikväxlingen här ibland känns en smula högtravande.

Fiktivt eller inte, en del av mig tycker det är tarvligt att hänga ut en annan människa, därav min skeptism. Men språket är lysande och det är ett verk som berikar mig.

Annons