Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om hatet i den digitala världen

Henrik BromanderVän av ordningAtlas

Annons

ROMAN. Till skillnad från David Batras bok med samma titel så är Henrik Bromanders text svårare att skrocka till. Här får man följa Joel som bedövar sin frustration genom näthat tills det att kärlek för en thailändsk kvinna uppstår.

Man brukar konstatera att litteraturen reflekterar samhället och i skrivande stund känns det bara sunt att önska sig en annan spegelbild.

Men till dess är bokens huvudperson Joel en trolleri-intresserad datanörd som får utlopp för sina aggressioner via nätet, något som når sin kulmen när SD väljs in i riksdagen 2010. Joel ser sin kamp på nätet som en del i partiets framgång och får luft under vingarna. Men en resa till Thailand och kärleken till Sunee ifrågasätter som sagt Joels världsbild och förändrar samtidigt bokens handling.

Detta är den andra boken i en triologi med temat maskulinitet och som föregicks av ”Riv alla tempel” som lyfte kroppsbyggarkulturen som fenomen.  Detta verk fördjupar sig istället i de komplexa faktorer som ligger till grund för att en människa med så stort engagemang ägnar så mycket tid åt att sprida hat i en digital värld.

Bokens stora behållning ligger i Bromanders research av nättroll och resultatet av undersökningen som i dess skönlitterära form skjuter brett i definitionen av dessa, något som inger hopp om en bättre morgondag.

Annons