Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertydligt och för mycket av allt

Peter HoegEffekten av SusanÖversättning: Ninnie HolmqvistNorstedts

Annons

ROMAN. Den danske författaren Peter Hoeg fick sitt stora internationella genombrott 1994 med den kritikerhyllade ”Fröken Smillas känsla för snö”. Sedan dess har han haft en stor läsekrets, men kanske inte gjort så stort väsen av sig i Sverige.

När han nu återkommer med en liknande hjältinna i sin nya roman ”Effekten av Susan” måste jag för egen del säga att det blir för mycket av allt. Thrillerspåret har alldeles för många upprepningar för att bli riktigt spännande.

Susan Svendsen är en begåvad och världskänd fysiker, som med sin extrema naturvetenskapliga inriktning, sin sexuella vidlyftighet och sitt sarkastiska avfärdande av det mesta, blir den feministiska motpolen till sin omvärld. Hon är mor till tvillingarna Thit och Harald, och maka till den världsberömde kompositören Laban Svendsen. Familjen är på väg att upplösas, men fogas samman av yttre hot. Susan har utöver sin begåvning också en alldeles speciell förmåga att få människor hon möter att bli alldeles uppriktiga.

En framtidskommission har under många år visat sig ha en skrämmande förmåga att i förväg förutsäga samhällskatastrofer. Sanningen är ytterst hotfull för makthavarna och den ena medlemmen efter den andra mördas.

Resultatet blir en roman med övertydligt budskap tryfferad med vetenskaplig underhållning.

Annons