Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertygande om ensamhet

Inger AlfvénBerör mig inte, berör migBonniers

Annons

ROMAN. Fyra personer rör sig kring varandra i Inger Alfvéns nya roman. Laurence är nybliven änkling. En tidigare företagsledare som har svårt att hitta fotfäste utan titel och hustru. Beatrice Aurore har påbörjat en skådespelarbana och är beredd att offra det mesta på vägen mot genombrott.

Niklas har levt en skuggtillvaro som dataspelsutvecklare. Nu söker han sig själv via yoga och meditation, medan den pensionerade bibliotekarien Gunnel försöker hitta mening i sitt nya arbetsbefriade liv.

Under en resa till Indien möts de fyra. Som en sammanhållande länk finns också Anna Sofia, Laurence döda hustru, som både Gunnel och Niklas har känt under perioder.

Inger Alfvén visar återigen vilken skicklig skildrare av människors drivkrafter och relationer hon är. En skarp iakttagare som genomskådar oss och ser våra mindre smickrande sidor.

I den nya romanen borrar hon sig ner i frågor om ensamhet, kärlek och åldrande, men också om identitet. Bilden av Anna Sofia skiftar, som i ett prisma, beroende på vem som beskriver henne. Romanens fyra personer söker alla efter något som ska ge innehåll åt deras liv, samtidigt som de har svårt att nå utanför sin egen bubbla.

Inger Alfvén ringar in dem och fångar självupptagenhet, stumhet och längtan med både skärpa och ömhet. Det är övertygande och djupt berörande.

Annons