Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personligt berättat om dikten

Kristian LundbergJag rör mig mot en nollpunkt där allt är duEllerströms

Annons

DIKTER. Kristian Lundberg är poet, prosaförfattare, kritiker, en av 60-talsgenerationens viktigaste författare. Under 80- och 90-talen tillhörde han den grupp unga poeter som kallade sig Malmöligan, där flera kommit att göra djupa avtryck i litteratur och film.

Han har givit ut en mängd diktsamlingar och romaner.

Hans genombrott var den mycket hyllade, självbiografiskt färgade romanen Yarden (2009) om arbete, klass, självkänsla, uppväxt, skrivande.

”Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du” är en bok om att skriva, om  författarens personliga förhållande till dikten, litteraturen, skrivandet och läsandet.

I 113 kortare stycken, ibland dikter, berättar Kristian Lundberg personligt, vasst, vältaligt om detta.

Han inleder med att säga: ”Det här är en text omkring vad som sker när jag skall skriva en dikt” och det är öppenhjärtigt, insiktsfullt och med en uppriktig vilja att dela med sig av såväl inre som yttre erfarenheter.

I texterna samsas det egna med dikter och andra texter, vilka sömmas in i boken – att skriva engagerar hela själen, att läsa och ta in andra intryck är för en poet lika livsviktigt som att andas.

Kristian Lundbergs bok är för såväl den skrivande som för den läsande, ja för den som söker efter en som berättar om erfarenhet.

Annons