Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att det bästa missas i mängden

Kate AtkinsonLiv efter livÖversättning: Anna StrandbergMassolit förlag

Annons

Roman. Tänk om man skulle få chansen att leva om sitt liv flera gånger!

I romanen ”Liv efter liv” av Kate Atkinson får huvudpersonen Ursula Todd det. Vi får följa henne under 60 händelserika år som bland annat omfattar två världskrig. Detta är en märklig historia som hela tiden visar upp ett ”tänk om”-scenario.

Det ska erkännas att det tar en stund för mig att komma in i denna abstrakta berättelse, men efter hand så växer intresset. Även om författaren med sin struktur bryter mot alla gängse regler, så är varje enskilt kapitel verklighetsförankrat. Alla avsnitt utspelar sig under olika år utan kronologisk ordning. I kapitlet ”September 1940” skildras London under Blitzen. På ett närvarande sätt får vi en inblick i civilbefolkningens prövningar. Ursula arbetar nu som frivillig hemskyddsvakt och får hjälpa till med att gräva fram lik under rasmassorna.

Det märks att Kate Atkinson kan sin historia och att hon har lyssnat på vittnesmål från äldre personer som var med under kriget. Hon är också en utmärkt stilist. Den lekfulla formen med obegränsade omtagningar gör att huvudpersonen kan spela en aktiv roll i olika historiska skeenden.

Men ” Liv efter liv” är väldigt omfattande och vissa delar skulle med fördel ha kunnat strykas. Nu finns det en risk att det bästa går förlorat och att man inte orkar ta sig igenom hela boken.

Annons