Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerat men förutsägbart

Nora RobertsLögnarenÖversättning: Milla EmrénBonniers

Annons

SPÄNNING. Nora Roberts använder sig gärna av repliker. Så också i sin senaste roman. Huvudpersonen Shelby Foxworth ställer frågor och gör påståenden till såväl sig själv, som sin lilla dotter och den frånvarande maken. Även fortsättningsvis drivs handlingen ofta fram genom dialoger och repliker.

Nora Roberts har till dags dato skrivit drygt 200 romaner som tillsammans nått en upplaga på över fyrahundra miljoner exemplar och hon är utgiven i 34 länder.

Vilken är då förklaringen till dessa försäljningssiffror?

En del kan vara att Nora Roberts vid det här laget är ett etablerat varumärke som återkommer på olika bästsäljarlistor. Något som understryks av att hennes författarnamn på pärmen till den nu aktuella svenska utgåvan framhålls med nio centimeter på höjden, medan titelns höjd endast mäter åtta millimeter.

Roberts  är en rutinerad skribent som initierar spänningsbygget redan från scratch.

Huvudpersonens liv ligger i spillror, hennes make har dött och hustrun inser att deras gemensamma liv varit byggt på lögner. Dessutom ärver hon en trasslig ekonomi med gigantiska skulder.

Änkan, som tidigare förminskats till något av en dockhustru, visar sig emellertid vara synnerligen handlingskraftig och återvänder söderut till familj och vänner i barndomens Tennessee. Där hon och hennes lilla dotter mottas med öppna armar. Inte av alla, men så gott som alla.

Tilliten bland dem som befinner sig inom lagens råmärken är hög. Männen är, liksom kvinnorna, rättrådiga och inriktade på egen företagsamhet. Männen inom byggsektorn och kvinnorna inom skönhetsbranschen, antikviteter och heminredning. Karlarna är förtjusta i egna och andras barn, snickarkunniga och allmänt händiga, kan hantera en stekspade, är snygga och sexiga.

Kärleksförklaringarna är  tämligen banala. Hjältinnan väljer bort skjutvapen och hanterar istället mobilen med bravur när hon utsetts för diverse lagvidriga övergrepp.

Spänningsfaktorn drivs hårt, handlingen vindlar stundtals i tvära kast. Samtidigt som det handlar om en populärlitterär saga på 467 sidor, där de goda människorna är goda och de onda människorna onda. Något som bidrar till en föga överraskande förutsägbarhet, men också till en känsla av trygghet och lugn. Det mesta kan hända och gör det också, men i grunden finns en outtalad överenskommelse om att det goda, förr eller senare, segrar.

Annons