Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saga om yesidier för stora och små

Lotte WieslanderPåfågelns barnIsaberg förlag

Annons

ROMAN. ”Påfågelns barn” är en berättelse om yesidierna, ett föga känt folk i Turkiet. Författaren Lotte Wieslander har valt att berätta den i sagans form vilket hänger samman med att källfrågan är så svårhanterlig. Det handlar om material som under lång tid överförts muntligt.

Boken berättar om livet i en yesidisk by under 1890-talet. I centrum står lilla Yezda som lever med sin familj i Kurdistan.

När kvinnorna bakar blir beskrivningen så utförlig att vi själva skulle kunna tillreda samma bröd.

Samtidigt får Ate, Yezdas älskade farmor, berätta en rad historier för byns vuxna och barn och på det viset vävs också vardag och myter samman.

Plötsligt, och det kommer lika oväntat för läsaren, överfaller sultanens soldater byn, mördar männen och tvingar de överlevande att anta den muslimska tron.

Sedan följer en lång flykt.

En stark episod handlar om hur Ate räddar livet på en liten okänd flicka som förlorat talet och nästan förståndet, till följd av det ohyggliga våld som drabbat många övergivna barn under förföljelserna.

Det är en kinkig sak att, som här, skriva för både barn och vuxna. Wieslander lyckas väl med det, även om jag misstänker att de yngre läsarna bör vara lite äldre än huvudpersonen, den åttaåriga Yesida, med tanke på våldsscenerna.

Annons