Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal återges på kornet

Hans GunnarssonRum för resandeBonniers

Annons

ROMAN.  Redan när man läser baksidestexten får man klart för sig att det nog inte kommer att sluta lyckligt i Hans Gunnarssons nya kortroman.

Det är ett kammarspel där vi möter det unga paret Josef och Tilde och en änka och hennes vuxne, psykotiske son. Gunnarsson lägger sig mycket nära Josef och änkan, han sitter på deras axlar och kan därifrån överskåda tankar, sinnesintryck och känslor.

Änkans son är denna sommar försöksutskriven. Men modern har börjat dra ner på hans medicinering, samtidigt som hon spanar efter nya tecken på sjukdom. Det finns åtskilliga.

Änkan hyr ut rum för resande. Tilde är adoptivbarn och nu är de på väg till den kvinna som födde och lämnade bort henne. Man anar ganska tidigt att det är änkan de ska besöka. De bilar ner och Tilde tar ensam in på hennes pensionat men utan att uppge att hon är deras dotter och syster.

Gunnarsson har ett par filmmanus bakom sig och i hans romaner och noveller spelar alltid dialogen en avgörande roll. Så är det här också. Han kan på kornet återge röster och samtal, inte minst när orden ska dölja det man inte vill eller vågar säga.

Det finns alltid en våning till när hissen börjat sjunka i våra liv, säger änkan till sig själv. Man tror sig ha nått botten men hissen fortsätter neråt. Så är det för henne men också för oss läsare. Vi sitter ju i samma hiss.

Annons