Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusskräck i fantasins värld

Malorie BlackmanJag kallas JonÖversättning: Helena OlssonArgasso

Annons

FRÅN 10 ÅR. Malorie Blackman är i dag en av den brittiska barn- och ungdomslitteraturens främsta företrädare, med ett femtiotal titlar bakom sig. Hon skriver företrädesvis enkla och lättlästa berättelser för de lite yngre, gärna deckare och humor.

För mellanåldrarna skriver hon fantasifullt med betoning på horror och skräck. Den aktuella berättelsen ”Jag kallas Jon” är ett exempel på det sistnämnda.

Här möter vi Jon, som tycks befinna sig på ett sjukhus. Ibland kommer vårdare förbi med mat, eller med en spruta. Skräckdrömmar plågar honom. Han ser återkommande hur någon kommer in i hans rum, lyfter en kniv, och därefter hugger mot kroppen. Varje gång han vaknar plågas han av att ha förlorat ytterligare någon kroppsdel. Vårdarna förnekar att så har skett.

Berättelsen är illustrerad av Vladimir Stankovic, vars bilder visar prov på hur grafisk design möter saga och fantasi. Det är suggestivt och mycket skickligt utfört.

På bilderna, som går i en dov och mörk färgskala, kan läsaren också se att Jon befinner sig oskadd, hans fantasier är uppenbarligen bara fantasier. Dock anar man i hans plågade ansiktsuttryck att det är en prövning han går igenom.

Men varför han bär på dem och vad som har hänt går bara långsamt upp för såväl läsaren som för Jon själv.

Det är lättläst utan att kännas tillrättalagt. Malorie Blackmans författarskap har belönats med en lång rad litterära priser.

Annons