Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande om verkligt drama

Asgeir UelandKampen om tungvattnetÖversättning: Jan WibomFischer Co

Annons

KRIGSHISTORIA. Den som vill läsa om den norska motståndsrörelsens största aktion under andra världskriget skall läsa ”Kampen mot tungvattnet” av historikern Asgeir Ueland. ”Tungvattenaktionen” är en serie händelser som leddes från London och till största delen utspelade sig under åren 1944-1945.

Den har fått förnyad aktualitet genom att SVT nyligen visade en dramadokumentär om hur norrmännen lyckades sabotera tyskarnas produktion av tungt vatten. Nazityskland satsade  på att försöka utveckla en atombomb. I denna process användes tungt vatten som köptes från Norge. Det var en biprodukt som man fick vid framställningen av konstgödsel i Norsk Hydros fabrik i Rjukan.

För de allierade var fabriken ett högprioriterat mål och den utsattes för både bombningar och sabotage. Om detta har Ueland skrivit en spännande bok. Det blir dramatik av hög klass när författaren skildrar hur motståndsmännen gömmer sig uppe på Hardangervidda och hur de flyr undan de tyska förföljarna.

En sabotagegrupp sprängde i januari 1944 färjan Hydro med det sista förrådet av tungvatten och 14 civila norrmän följde med ner i djupet. Ett onödigt offer kan man tycka, eftersom det i efterhand har visat sig att Hitlers kärnforskare var mycket långt ifrån en färdig atombomb. Men det visste man inte då. De allierade valde det säkra före det osäkra.

Annons