Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt om ung flicka som blir kvinna

Olga RavnCelestineÖversättning: Johanne Lykke HolmWahlström Widstrand

Annons

ROMAN. Den danska poeten och översättaren Olga Ravn romandebuterade 2015 med ”Celestine” som nu kommer i en lyhörd översättning till svenska av Johanne Lykke Holm.

Ravn är en av författarna i den nya danska poesivåg som det från svensk horisont kastats längtansfulla blickar mot. Mot Ravn med rätta.

Olga Ravn berättar om en ung kvinna som tar anställning som lärare vid en internatskola inhyst i ett medeltida slott.

Hon fascineras av berättelsen om Celestine, den sextonåriga flickan som murades in av sina föräldrar för att hon älskade fel man.

Ravn följer berättarjaget, den unga läraren, i en kärlekshistorias sista tid. Hon vet inte vad hon ska ta sig till med pojkvännen Kim. Ena dagen vill hon bära hans barn. Den andra dagen står hon inte ut med ”hans konstanta gnidande av eget skägg”.

Hela tiden genomkorsas hon av barndomen, föräldrarnas skilsmässa ligger som ett oläkt, rått sår:

”Den starka lukten av färskt kött fick mig att misstänka att min mamma och styvpappa hade anlänt i skydd av natten, och nu stod ute i köket i färd med att stycka och fördela en halv kalv i fryspåsar.”

Olga Ravn har ett språk som står öppet mot det förflutna. Öppet mot det kommande på ett sätt som gör att berättelsen hela tiden löses upp och låter nuet genomkorsas av dessa två storheter.

Bilderna läggs intill varandra som tunna membran, skapelseakter sökande sig bortom det givna. Ravns språk skyr oupphörligen det mest uppenbara. Min enda invändning är en önskan om ett stundtals tydligare våld mot den egna texten.

Ibland brister liknelserna under trycket av egen tyngd men oftare öppnar de nya förståelsehorisonter. Den är en andlös färd utmed klippkanten, oroande och skräckinjagande

i sin kompromisslösa öppenhet.

Huvudpersonen går in

i en slags identifikation med den inmurade, Celestine. Och hon sätter hennes absoluta ofrihet i relief mot sin eget liv.

Men huvudpersonen, som inte har något namn, fastnar alltmer i sig själv.

Om nätterna vandrar hon genom internatets gångar. Hon söker sig sig själv, hon söker den inmurade och hon söker kärleken.

Olga Ravns ”Celestine” är en stark och osalig berättelse om tillblivelse och uppbrott, om den unga flickan som blir kvinna.

Stark och skör. Sluten och vidöppen.

Annons