Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt sökande att ta på allvar

Eva-Stina ByggmästarI tvillingarnas teckenWahlström Widstrand

Annons

POESI. Megastjärnan Marilyn Monroe och den tillbakadragna poeten Emily Dickinson, som levde ungefär ett sekel tidigare, är två  kvinnliga ikoner.

För fem år sedan publicerades Monroes anteckningsböcker under titeln ”Fragment”. Hon var en kvalificerad läsare och själsdjupet var betydligt större än många trodde. Och Dickinsons komplexa dikter når ständigt nya läsare, såväl i original som i nya tolkningar.

Eva-Stina Byggmästar är en av de mera originella och egensinniga av nutida svenskspråkiga poeter. Här placerar hon ett jag tillsammans med Monroe och Dickinson, och jaget har längtansfyllda avståndsrelationer till de bägge kvinnorna. Hon går tätt inpå deras texter, adresserar dem förtroligt, tolkar jagets och deras längtan efter förtrolighet, äkthet, kärlek.

Det är svårt att skriva på det sättet, att vara intim med så välkända gestalter, skapa trovärdighet, inte varken förminska eller förstora. Ett rimligt sätt är kanske att göra som Byggmästar, ställa jaget naket och oskyddat som en verkligt sökande människa, låta dem alla vara det. Skapa rum av poesi och längtan, vara på en gång fördrömd och vuxet realistisk. Visar man jaget så kan man bygga broar till läsarens längtan.

Eva-Stina Byggmästars starka sökande, den förundrade naiviteten och klarsynta realismen ska tas på allvar.

Annons