Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Holmlund: Läsning är barnens bästa skydd mot desinformation

Krönika

Annons

Nyligen har det kommit många väldigt bra barn- och ungdomsböcker om de båda världskrigen.

Det är till exempel Camilla Lagerqvists serie om Svarta rosorna, barnens egen motståndsgrupp mot nazisterna i Norge, eller "Stanna kvar och ge dig av" av John Boyne, om pojken vars far tar värvning i första världskriget och försvinner. Det är Markus Zusaks oförlikneliga "Boktjuven" om flickan Liesls liv i Tyskland under 40-talet. Och nu Ruta Sepetys "Tårar i havet" om förlisningen av det tyska flyktingskeppet Wilhelm Gustloff, historiens största fartygskatastrof (se recension på denna sajt).

Susanne Holmlund, recensent av barn- och ungdomsböcker

Alla bygger de mer eller mindre på verkliga händelser, eller på händelser som kunde ha varit verkliga givet hur förhållandena var under kriget. De är en blandning av fakta och fantasi.

Samtidigt pågår i vår tid, främst på nätet, en mycket mer försåtlig blandning av fakta och fantasi. Det sker när vi för vidare information som kan se ut att vara korrekt men inte är det. Vi blir liksom så vana vid att budskapen trängs runt oss att vi allt mindre frågar efter vad som är fakta och vad som är åsikt, förvrängning eller rent påhitt. Vi för vidare det vi tycker är roligt, effektfullt och bra sagt; det som vi själva vill höra.

Men så kallad desinformation är livsfarlig och kan välta demokratier över ända, för den ger människor en felaktig bild av verkligheten som får dem att fatta fel beslut. Enda boten mot desinformationskatastrofen är ett kritiskt och medvetet förhållningssätt, vilket innebär 1) att vi bryr oss om att fråga efter vad som är fakta och vad som inte är det och 2) att vi är bildade nog att reagera när något verkar orimligt.

Den bildningen (som inte är detsamma som utbildning även om de ofta går hand i hand) ger vi våra barn genom att se till att de läser, läser och läser ännu mer - paradoxalt nog också böcker som inte är sanning från pärm till pärm.

Böcker som blandar fakta och fiktion har ofta för- eller efterord som berättar vad som är hämtat direkt ur verkligheten, till skillnad från desinformationen på nätet. De har tydliga avsändare som kan ställas till svars. Och även om större delen av boken är fantasi kan bra författare ändå ge en äkta känsla för hur det var under perioder som andra världskriget, och visa oss vilka misstag vi inte ska göra om.

Så se till att dina barn blir läsare. Det är den bästa julklapp du kan ge dem och vår gemensamma framtid.

Annons