Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svidande kritik mot polisens arbete

Hanne KjöllerEn svensk tigerWeyler förlag

Annons

DEBATT. När Robert Gustavsson i TV-programmet ”Skavlan” ondgjorde sig över vad han kallade den rådande PK-fascismen (PK=politiskt korrekt), var det nog många som hajade till.

Det var ett provocerande uttalande att man som skribent, författare eller TV -producent alltid måste presentera det som för tillfället är politiskt korrekt. Annars riskerade man att bli uthängd och utfryst.

En som däremot inte kan räknas in i skaran av opportunister är skribenten och författaren Hanne Kjöller.

Hon har flera gånger skrivit om känsliga ämnen, där hon stuckit ut hakan och gått till angrepp på delar av journalistkåren.

Sådant gör man naturligtvis inte ostraffat.

Hanne Kjöller har flera gånger tidigare anklagats för subjektivitet och bristande faktakontroll.

Hennes nya bok ” En svensk tiger- Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån” har redan väckt stor uppmärksamhet i olika dismediala diskussioner.

Texten är rapp och lättläst och hennes formuleringar präglas av både stringens och ironi.

I de två första kapitlen framför författaren en svidande kritik mot polisens effektivitet och arbetssätt.

För trots ständigt ökande resurser sjunker frekvensen uppklarade brott.

På ett övertygande sätt visar hon hur man genom att slå statistiska kullerbyttor försöker frisera resultaten.

Att läsa avsnittet om Stefan Holgersson, polisforskaren som förpassades ut i kylan därför att han levererade obekväma forskningsresultat, är beklämmande.

Bokens titel syftar på hur nio ”visselblåsare” har blivit trakasserade och mobbade av både chefer och arbetskamrater. Och detta för att man har påtalat oegentligheter och regelbrott.

Hanne Kjöller har sin uppfattning klar, men hon kan få inte möjligheten att ge hela bilden.

Arbetsgivaren har vägrat att yttra sig utom när det gäller rena formaliteter. Den anställdes berättelse får stå oemotsagd.

Därmed inte sagt att den inte blir trovärdig, ofta finns det skriftliga belägg som skrivelser, protokoll och formella anmälningar som stöder utsagan.

Men det finns också indikationer på att det i något fall kan finnas en notorisk kverulant och rättshaverist oförmögen till samarbete bakom problemet.

Det som mest förvånar mig när jag läser boken är att det tydligen finns gott om chefer inom polisen som är dåliga på att hantera konflikter.

Man låter det fortgå tills det har urartat till ett ställningskrig.

Annons