Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsdrömmar som bubblar av liv

Johanna NilssonNästan som ZlatanNypon förlag

Annons

FRÅN 13 ÅR. När Johanna Nilsson berättar, då står tiden stilla. Då är det bara hennes ord som hörs. Som blir till en berättelse. Som blir personer och gestalter – Johan och Ella. Som blir fotboll och dyslexi. Kamp för att lära sig läxorna. Kamp för att komma in på fotbollsgymnasiet. Johans dröm.

I vägen för honom står de förbannade syskonen som väsnas i bakgrunden. Och att det ska vara så svårt att leva upp till mammans drömmar. Till tränarens. Till lärarens. Och att kompisar ska börja retas. För att de inte är lika bra som han. Då är det tur att Ella finns. Fast hon bara läser böcker. Johan lovar att han ska köpa henne ett helt universitet, den dagen han blir fotbollsproffs.

Så mycket tycker han nämligen om henne. Då kan hon bli professor, i vilket ämne hon vill.

Så underbart låter det i Johanna Nilssons förtjusande berättelse ”Nästan som Zlatan”. Vi möter två 15-åringar, som drömmer om någonting fint. Att få tycka om varandra. Dela en framtid. Trots skillnader.

Berättelsen är enkelt gestaltad, genom dialog och beskrivande partier. Allt är lättläst, elegant, på en prosa som ändå lyckas vara personlig. Det kan inte bli bättre än så här.

Johanna Nilsson är sedan länge etablerad ungdomsbokförfattare. Hennes böcker kan vara svartsynta. Denna bok bubblar av livsglädje och tillförsikt. Toppbetyg!

Annons