Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstlös tillvaro skildras naket

Karolina RamqvistDen vita stadenNorstedts

Annons

Roman. Karolina Ramqvists nya kortroman presenteras som en ”fristående fortsättning” på hennes ”Flickvännen” från 2009.

Huvudperson i båda är Karin, en ung kvinna någonstans i 20-årsåldern. Av äventyrslust har hon slagit sig ihop med en lokal   gangsterkung som installerat henne i en lyxvilla i utkanten av Stockholm.

När årets fortsättningsbok börjar har han övergivit henne, och lämnat efter sig stora skulder som kronofogden nu vill ha reglerade. Det skurken i övrigt begåvat henne med är deras gemensamma barn, babyflickan Dream som kräver ständig amning.

Romanens handling utgörs av Karins gradvisa uppvaknande till insikt om sin förtvivlade belägenhet och hennes försök att bli herre över sitt eget liv.

Titelns Vita stad förblir en naken kuliss. Inga gatunamn, inget utom moddig senvintersnö som täcker hela landskapet. Kladdig vithet i form av mjölk sprutar ur Karins överfulla bröst. Invärtes är hon tom, ett vitt ark utan meningsfull skrift.

Ramqvists styrka är den knappa precisa stilen och det omutliga fasthållandet vid vitheten. Samtidigt kan dessa egenskaper göra läsningen en smula enformig, men i gengäld upplevs det våldsamma slutet desto starkare. Till förtjänsterna hör också den nakna skildringen av det intima umgänget mellan mor och barn med avbajsning och ständiga blöjbyten.

Annons