Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunt om en av de bästa cyklisterna

Fredrik Kessiakoff, Fredrik EmdénMitt eget race - livet, cykeln och bergatröjanVolante

Annons

BIOGRAFI. Berättelsen om en av Sveriges bästa cyklister är relativt tunn för att vara en biografi. Detta på grund av att boken inte fullt ut placerar sig i den denna  anspråksfulla genre.

Att cykla racer ligger i tiden. Det märks på farbröder i läderlappen-trikåer som hindrar ens framfart i trafiken. Men det görs även tydligt genom den klunga av böcker om cykling som inte visar tecken på att punkteras riktigt ännu.

Ett av dessa verk är alltså denna berättelse om Fredrik Kessiakoff som framträtt i samtal med journalisten Fredrik Emdén. En dialog som verkar ha växlat friskt mellan minnen från karriären till privata träningstips de två emellan.

För om man bortser från de sidor som ägnas åt uppväxten (något som endast idrottare av Zlatans rang får en läsare att uthärda) så görs många spännande nedslag kring doping, slagsmål, nederlag och framgång. Men ingen av dessa nödvändiga och oerhört intressanta kryddor i en idrottsbiografi utvecklas i den mån de förtjänar, istället trampar men raskt vidare till nästa anekdot.

Detta faktum kombinerat med bokens ringa omfång resulterar visserligen i att man utan problem läser färdigt. Nackdelen tar dock täten när ”Mitt eget race”  läggs åt sidan och det känns som om man skummat igenom en Wikipedia- sida med insprängda kost och teknik-tips från senaste numret av Bicycling. Man vill ha mer av båda delar.

Annons