Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik vittnesbörd från krigets Syrien

Samar YazbekResa in i tomheten -  En berättelse från SyrienÖversättning: Marie AnellOrdfront

Annons

DOKUMENT. Det finns böcker, som är så otäcka att man knappt orkar läsa dem. Det finns böcker, som trots detta ska läsas. En sådan bok är journalisten Samar Yazbeks ”Resa in i tomheten”.

Det är en enastående och unik skildring från krigets vardag i nordvästra Syrien.

Samar Yazbek tillhör den syriska alawitiska grupperingen, det vill säga samma grupp som utgör Al-Assads maktbas, men hon, liksom många av hennes kamrater, tog ställning för ett öppet och demokratiskt Syrien mot regimen och tvingades sedan till i exil i Frankrike. Men exilen blev för henne  ”ett djupgående tillstånd av undantag, som krymper identiteten”. Det är i Syrien hon vill bo och leva.

”Resan in i tomheten” baseras på tre hemliga resor tillbaka till Syrien som hon gjorde 2012 och 2013 för att dokumentera den syriska vardagen och för att hjälpa kvinnor, soldatänkor, att hitta försörjning och kunna skaffa mat, och för att organisera undervisning.

Hon reser runt och träffar kvinnor och bygger nätverk, intervjuar dem och männen som krigar. Det är en ofattbar ödeläggelse hon möter och döden är ständigt närvarande. För att kunna röra sig måste hon ha beskydd av motståndsmännen, som själva utsätter sig för dödlig fara när de skyddar henne. De startade en gång en fredlig demokratisk revolution, som blev en väpnad resning, som sedan kidnappades av jihadisterna och sedan dess kan ingen lita på någon.  IS och Al Qaida-allierade Nusrafronten slåss mot regimen men ska samtidgt utplåna alla otrogna, däribland 2 miljoner alawiter.

Mitt i dessa ruiner och bomber finns motståndets dröm om det fria demokratiska Syrien kvar, men det är en dröm, som delvis tvingats in i dödandets nödvändighet. Världen är nu helt upptagen av IS, medan Assads flygplan bombar och ödelägger civilbefolkningen, och världen tycks blunda för det.

De frivilliga i den sekulariserade oppositionen gräver grottor där de kan sova på nätterna. På dagarna tar de  hand om offren för bombningarna, gräver i ruinerna och dokumenterar övergreppen och försöker rädda dem som går att rädda. Klarar de sig från bomberna riskerar de att kidnappas av jihadisterna. De beväpnade motståndsmännen slåss med de få vapen de har. I markstriderna är de framgångsrika men inför det himmelska regnet av bensinbomber är de maktlösa.

Det här är en ögonvittnesskildring på liv och död. Den är ofattbart heroisk men också nödvändig för att någorlunda kunna begripa det obegripliga.

Annons