Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väl pretentiöst om vänskap

Martin LuukGud har för mycket tid Natur Kultur

Annons

ROMAN. Martin Luuk har tidigare ägnat sig mest åt kortprosa men romandebuterar nu. 

Romanen handlar om Gabriella och Johanna, som blev kompisar när de var sju år gamla. De växer upp sida vid sida, drömmer om att förändra världen och cykla in i solen.

 ”Du måste vara trogen den här pakten. För vi kan inte cykla in i solen ensamma, vi måste göra det tillsammans”, säger Gabriella till Johanna, som lovar att vara trogen.

Men med tiden glider Johanna och Gabriella isär. Ibland tänker Johanna att de aldrig mer kommer att ses. Hon blir en uppmärksammad konstnär, Gabriella i sin tur blir galen och börjar samla på svanar.

Det är en relationsskildring av två vänner, som lovat att aldrig överge varandra, men också en skildring av livet. Emellanåt är det en ganska tung och tragisk skildring av livet.

Det är lite spretigt och rörigt emellanåt. Att vi kastas fram och tillbaka  i tiden gör det intressant, men de andra karaktärerna, som Martin, ”Autoerotikens fader” och den person som berättar historien om de  två vännerna, känns rätt luddiga och onödiga.

När boken är färdigläst är det dubbla känslor. Det är absolut någonting fint med den här historien och det var alltid lockande att fortsätta läsa. Samtidigt kändes den något överpretentiös och den kräver både ett djup och en förmåga att tolka budskap av sin läsare.

Annons