Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende evakuerades

Vid 14-tiden var skogsbranden öster om Virsbo fortfarande inte under kontroll.

Annons
Bild av branden från i torsdags.

- Branden är inte under kontroll men vi har identifierat var insatser ska göras. Planen är att vi ska fokusera på begränsningslinjerna och skapa en yttre ring för att knyta åt branden och förhindra fortsatt spridning, säger den tillförordande räddningschefen Göran Cederholm.

På lördagsmorgonen bedömdes branden vara ungefär 3 gånger 1,5 kilometer och vid 14-tiden på lördagen hade ytan ökat till 4 gånger 5 kilometer.

- Det så torrt i marken och så varmt och det gör att det blir en ivrig brand. Det är lugnare på natten när det är rått i luften men på dagen tar det fart igen, säger Cederholm.

Totalt ska mellan 70 och 80 personer arbeta med branden. Det är personal från räddningstjänst, skogsbolag och bönder som arbetar med att få kontroll på branden.

På fredagskvällen befarade räddningstjänsten att branden skulle sprida sig till närliggande gårdar och hus och förberedde därför evakuering.

-Vi förberedde evakuering i går kväll men det blev aldrig aktuellt att göra det under natten. Det blev aldrig så kritiskt. De boende är informerade och förberedda om läget skulle förändras, sa Jan Lindberg vid 08:30 på lördagen

På lördagsförmiddagen fick boende lämna sina hem.

- Det är en handfull boende som blivit ombedda att lämna sina boenden. Det ska vara hus i området kring den nordvästra delen av Öjesjön som evakuerats, säger den tillförordande räddningschefen Göran Cederholm.

- Det är försiktighetsprincipen och det är i första hand röken som är anledningen till evakueringen och inte brandens spridningsrisk, säger Göran Cederholm.

Samtalen till SoS väller in från oroade personer som ser brandrök i sina områden. Brandröken har spridit sig till platser långt ifrån branden så som Möklinta, Östervåla, Östhammar och bort mot Tierphållet.

- Hemvärnet har anmält att de kan hjälpa till men som det är nu finns det tillräckligt med personer i skogen, säger Göran Cederholm.

Under morgonen verkade läget vara under kontroll men allt eftersom solen började gassa på, förvärrades situationen igen.

Räddningstjänsten har förutom de egna styrkorna tre helioptrar som kämpar mot branden. Under natten har de även fått hjälp av ortens bönder som transporterat vatten längs skogsvägarna.

- Alla gör ett kanonjobb och det är många som bidrar och kämpar hårt, sa Jan Lindberg.

Inga olycksfall eller skador på personal har rapporterats.

Den delen av skogsbranden som är i Västerås kommun har räddningstjänsten bättre kontroll på.

- Vi har hyfsad kontroll på branden i Västerås kommun men vädret är mot oss idag så vi vet inte hur det utvecklas, säger Hans Tollbom, inre befäl vid räddningstjänsten i Västerås på lördagsmorgonen.

Annons