Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig valseger i norska valet

Allt tyder på att det blir en fortsatt borgerlig regering i Norge.

Annons

Detta trots att samtliga fyra partier som styrt Norge de senaste fyra åren backade. Men det verkar inte bli någon majoritetsregering. Kristelig Folkpartis ledare Knut Hareide uttryckte i eftervalsdebatten under natten mot tisdagen att man inte tänker bli ett stödparti till en regering där Fremskrittspartiet ingår med ministerposter.

Den norska statsministern Høyres Erna Solberg räknar med fyra nya år som statsminister. Hon menade att valresultatet var ett bevis på att den norska väljarmajoriteten vill att man ska fortsätta med den politik som varit de senaste fyra åren.

Valets stora förlorare är Arbeiderpartiet som backade med hela sex mandat. Det visade den prognos som kom klockan 01.15. Då var 94,8 procent av rösterna räknade. Partiets ledare Jonas Gahr Støre erkände nederlaget strax före midnatt när 85 procent av rösterna var räknade.

Valets vinnare även om man fortfarande är i opposition blev Senterpartiet som får ytterligare åtta mandat och nästan fördubblar sin representation i Stortinget, Norges riksdag. Även övriga oppositionspartier fick fler röster jämfört med fyra år sedan, förutom Arbeiderpartiet. Alla fick dock inte fler mandat.

Erna Solberg kommer att bjuda in de tre partier som styrt landet tillsammans med Høyre de senaste fyra åren för att försöka hitta sambetsformer för en majoritet i ytterligare fyra år. Hur det går återstår att se med tanke på att Kristelig Folkparti verkar tydliga med att man vill gå i opposition.

Det fjärde borgliga partiet Venstre var inte lika tydliga i eftervalsdebatten. Sett till mandaten så tyder det mesta på att de fyra borgerliga partierna får 89 mandat. Övriga fem partier får tillsammans 80 mandat.

Det norska valet i NRK.

Erna Solberg  verkar få sitta kvar som Norges statsminister i ytterligare fyra år.

Annons