Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med machokulturen inom idrotten

Annons
#MeToo-rörelsen – precis vad vi behöver, enligt skribenten.

#MeToo går fram som en våg, flera liknar det vid en Berlinmur som faller samman och allt detta måste drabbas oss – det måste kännas i kroppen på var och en av oss, långt in i magen – först då kan vi nå en förändring. Men detta kräver mod – ett stort mod av var och en. Ett stort ansvar ligger på oss som ledare men ingen kommer ifrån det viktiga personliga ansvaret. Denna flodvåg är något som vi alla behöver förhålla oss till, hantera och komma igenom. När vi gör det, när vi vågar ta dessa samtal, ja då kan vi få till en förändring i hela samhället.

Jag är övertygad att hela denna process är ytterst viktig i sig, när vi vågar prata om våra värderingar, våra beteenden och hur vi vill ha vår miljö – det är den processen som för oss framåt. Hela samhället förändras och vår omvärld står inte stilla – då måste också våra beteenden och värdegrunder förändras. Det har de inte gjort i samma takt, men nu är det nog, nu måste vi ta fajten för att strukturerna om normerna ska förändras. Detta är ingen fråga som bara handlar om män och deras agerande, detta handlar lika mycket om hur vi kvinnor agerar.

Allt handlar om strukturer och normer som måste förändras. Inom idrottsrörelsen har vi mycket glädjande fattat beslut kring vårt strategiarbete mot 2025. Jämställdhet är en av de viktigaste frågorna och en förutsättning för att få en idrott som är öppen och välkomnande för alla. Jämställdhetsarbetet har gått alldeles för långsamt inom idrottsrörelsen och vi behöver arbeta mot den maskulinitetsnorm och machokultur som finns i många idrotter. Vi har startat ett stort arbete och det är ett arbete som ständigt måste pågå. En bildning i hur vi respekterar varandra och att vi är lika mycket värda.

Det är ytterst viktigt att vi som har ledande roller inom idrottsrörelsen tar detta arbete och upprop på allvar. Att hela tiden agera när något händer, det är de små besluten och ageranden varje dag som gör att vi får en välkomnande miljö.

Tack #MeToo och tack #Timeout för denna uppmärksamhet, det är precis vad vi alla behöver. Och tack för att det håller i och inte blåste över på ett par dagar – nu vill jag att du och jag tillsammans tar vårt personliga ansvar på allvar och gör skillnad. Inom idrottsrörelsen och i hela samhället.

Maria Engelfeldt

Distriktsidrottschef, Västmanlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons