Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten välkomnas hem till Ramonas trädgård

Trädgårdsriket, med sina tusen trädgårdar, är öppet för såväl nybörjare som erfarna trädgårdsentusiaster. Tredje juli är det dags för öppen trädgård och en av dem som öppnar upp sin trädgård är Ramona.

Annons
Gör i ordning. Ramona Olsson Åsblom älskar att gå runt i trädgården och fixa med sina växter. Foto: Henriette Ståhlberg

I ett hus i Kärrgruvan bor Ramona Olsson Åsblom. Hon har ett stort intresse för växter och för andra året deltar hon i öppen trädgård. Första gången var för två år sedan och då blev Ramona positivt överraskad av de 26 personer som kom på besök under dagen hon öppnade upp trädgården.

– Jag hade inte direkt annonserat någonstans, så jag blev väldigt glad. Men jag har inga mål i år, det är inte därför jag gör det här, säger Ramona.

I stället vill Ramona inspirera andra trädgårdsintresserade och gärna få inspiration tillbaka. Hon för gärna en diskussion med besökare och delar erfarenheter gällande växter och dekorationer.

– Jag kombinerar väldigt gärna rosa och rött till exempel. Det brukar folk höja på ögonbrynen åt. Men då förklarar jag gärna varför jag valt att kombinera dessa färger.

För just att gå utanför ramarna till det ”vanliga” är något som Ramona gillar att göra. På väggen till huset har stolar och bord av en mindre storlek spikats upp. I mitten av trädgården finns en gång fylld av olika växter. I mitten av allén har två dörrar från Engelsbergs bruk satts upp. Något Ramona är nöjd med.

– Jag tycker det tillför väldigt mycket. Annars var det bara en rak gång med växter på sidorna. Nu känns det mer som en allé.

Clematisväxten Kajsa är en av Ramonas favoritväxter. Hon tycker den är enkel att ta hand om och fin när den blommar. Växten har en lång blomningsperiod från försommaren enda in på hösten.

Annars gillar Ramona att fylla sin trädgård i massvis med rost. Det kan vara allt ifrån gamla verktyg som rostat till en stor tunna som fyllts med växter som får stå ute och rosta.

– Jag tycker det tillför en fin känsla till trädgården. Du får olika saker att fästa blicken på och det kan underlätta för ögonen, säger Ramona.

Trädgården beskriver Ramona som ålderdomlig. Vilket löper som en röd tråd genom dekorationerna som pryder trädgården. På gräsmattan står en gammal hästkärra som påminner Ramona om människor levde förr i tiden.

– När man tänker på att en häst dragit vagnen som jag har som dekoration blir man tacksam. Bara fantasin sätter gränser, säger hon.

Inför att trädgården öppnas upp i början av juli vill Ramona skapa en trivsam trädgård. Men hon känner ingen press på sig med att trädgården ska vara perfekt.

– Ogräs och dylikt får leva sitt eget liv, det hör liksom till. Naturen är svår att styra över, säger Ramona.

Rost. Det finns mycket rost för att bidra till en ålderdomlig känsla i trädgården.
Fantasi. Ramona både hittar på egna idéer och snor andras idéer till sin trädgård.
Ramona gillar allén som fyllts av växter och dekorationer.
Annons