Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Sofi har äpplen hemma året runt

Ann-Sofi Freyhult har 17 sorters äpplen på sin tomt och tar vara på all frukt.

Annons
Ann-Sofi Freyhult har nio äppelträd hemma i trädgården på Blåsbo i Västerås, men 17 sorters äpplen eftersom det har ympats in fler sorter. Hon gör allt från äppelkakor till egen must och äppelmos.

Länet. På ett av västeråsaren Ann-Sofi Freyhults nio äppelträd, det med sorten Åkerö, finns det endast en sorts äpplen. På alla andra träd har det ympats in fler sorter. Så totalt har hon 17 olika sorters äpplen – och snart nog en äppelhäck också.

– Det är finska sorter som ska vara härdiga och häcken ska bara bli så här hög säger hon och måttar med handen ungefär en meter ovanför marken.

Så småningom kommer även äppelhäcken att bära frukt och Ann-Sofi tar vara på så gott som alla äpplen.

– Jag har egna äpplen året om. Men de sista, i maj, juni och juli bjuder jag inte på. Då har de skrumpnat lite, men det är inget fel på smaken. De är till och med ännu sötare, säger hon och plockar ner ett äpple från trädet.

Sommarfruken är svår att förvara någon längre tid. Så de kokar hon mos på, både av en sorts äpplen men hon gör också blandningar av flera olika sorter.

– De är ju lite olika i färg och smak. Hittar jag en blandning som är god fortsätter jag med den.

Hon bakar äppelkakor, gör marmelad på äpplen och krusbär, fryser äppelklyftor och tipsar om att torka äppelskivor.

– Och då passar sommarfruken jättebra. Den är söt redan från början, fortsätter Ann-Sofi.

Man skalar, kärnar ur och skär äpplen i tunna ringar som läggs ut på bakplåtspapper eller torkas i ugnen.

– Och äppelmos tycker jag är ett måste. Det har alltid funnits hemma. Jag växte upp i Örebro men vi hade ett sommarhus med några äppelträd.

Men framför allt äter hon av frukten och tycker att det är en lyx att kunna gå runt bland träden och välja och vraka bland smakerna.

– När de får mogna i solen blir de både vackra och väldigt smakrika, säger hon och ler stort.

Ann-Sofi ger också bort äpplen, både färska och som mos.

– Det är många som uppskattar att få hemgjort äppelmos.

Höst- och vinterfrukten plockar hon ner senast den 15 oktober.

– Då ska det vara tomt på träden. Vi gör egen must men förvarar också äpplen i en trälåda på trappan.

Hon går före upp för yttertrappan och lyfter på locket till trälådan som visar sig vara stor som en frysbox.

– Min man har gjort lådan, klätt den med frigolit och satt i några lampor. Inte för ljuset utanför att de avger värme om det blir kallt.

Helst ska det inte bli kall- are än två till tre plusgrader där äpplen vinterförvaras.

– Eftersom äpplen mognar efter går det knappt att få i tänderna i några av sorter när vi plockar ner dem. Men när de ska ätas är de precis lagom.

Eftersom hon har stenkoll på äppelsorterna vet hon i vilken ordning de ska ätas.

– Jag tycker att det är en del av vår kulturskatt. De här träden planterades förmodligen på 1920-talet. Då fick man odla själv om man skulle ha ha någon frukt.

Knäckig äppelkaka

Det här receptet är från Ann-Sofis mamma och blir lite knäckigt.

Skala, kärna ur och klyfta sex äpplen.

Lägg äpplena i en smord, bröad ugnsform.

Blanda ihop 1 dl vetemjöl, 2 dl havregryn och dl strösocker.

Strö blandningen över äppelklyftorna.

Hyvla över kylskåpskallt smör så att det täcker hela formen.

Grädda mitt i ugnen, 225 grader i cirka 25 minuter.

Adventskaka med saffran

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 dl socker

100 gram smör eller margarin

1,5 dl mjölk

1 ägg

1 påse saffran

3–4 äpplen

lite socker och några smörklickar

Blanda mjöl, bakpulver och socker.

Finfördela smöret i blandningen så att det blir grynigt.

Vispa ihop mjölk, ägg och stött saffran. Häll det i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg som hälls i smord och bröad form, helst med löstagbar kant.

Stick ner tätt med tunna, skalade äppelklyftor, strö över lite socker och lägg på några smörklickar.

Grädda i 225 grader i cirka 20–30 minuter.

Recept

Adventskaka med saffran

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 dl socker

100 gram smör eller margarin

1,5 dl mjölk

1 ägg

1 påse saffran

3–4 äpplen

lite socker och några smörklickar

Blanda mjöl, bakpulver och socker.

Finfördela smöret i blandningen så att det blir grynigt.

Vispa ihop mjölk, ägg och stött saffran.

Häll det i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg som hälls i smord och bröad form, helst med löstagbar kant.

Stick ner tätt med tunna, skalade äppelklyftor, strö över lite socker och lägg på några smörklickar.

Grädda i 225 grader i cirka 20–30 minuter.

Knäckig äppelkaka

Det här receptet är från Ann-Sofis mamma och blir lite knäckigt.

Skala, kärna ur och klyfta sex äpplen.

Lägg äpplena i en smord, bröad ugnsform.

Blanda ihop 1 dl vetemjöl, 2 dl havregryn och 1/2 dl strösocker.

Strö blandningen över äppelklyftorna.

Hyvla över kylskåpskallt smör så att det täcker hela formen.

Grädda mitt i ugnen, 225 grader i cirka 25 minuter.

Torkade ringar och remmar

Äppelringar

Fungerar både för sommar-, höst- och vinteräpplen.

Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Man kan skala dem innan också, men det är inte nödvändigt.

Bred ut ringarna på bakplåtspapper och låt dem torka i rumstemperatur. Vänd gärna skivorna emellanåt. Eller torka dem i ugnen i cirka 75 graders värme tills de är torra och krispiga.

Räkna med att det tar omkring fem timmar och ha gärna ugnsluckan lite öppen för att släppa ut fukt.

Förvara skivorna i en burk med lock.

Äppelremmar

Eller äppelläder som det också kallas.

Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor. Koka dem mosiga i lite vatten.

Vispa moset slätt med elvisp eller använd en mixerstav. Bred ut moset i ett cirka tre millimeter tunt lager på ett bakplåtspapper.

Låt moset torka i ugnen i 50 grader i minst åtta timmar. Passa ugnen så att moset inte bränns och ha gärna ugnsluckan lite öppen. Det är klart när man kan dra loss det i ett helt ark.

Skär eller klipp i remsor som rullas ihop. Förvara i en burk med lock.

Mer läsning

Annons