Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna förverkligade sin badrumsdröm

Ett bra grundarbete och noggranna förberedelser är A och O när man ska renovera badrummet. Räkna dessutom med att det tar mycket längre tid än vad du tror.

Annons
Badrummet är ett viktigt rum i hemmet - här både börjar och slutar dagen. Anna Dahlstedt ville skapa en helhet i sin lägenhet och valde likadana marmorplattor till både kök och badrum.

Badrumsrenovering står högst upp på höstens att-göra-lista. Åtminstone om man ska tro de undersökningar som görs regelbundet bland Sveriges villaägare. Där syns längtan efter ett lyxigt hemma-spa tydligt.

Att läsa tidningar, surfa på nätet och prata med vänner är ett sätt att få grepp om vad en badrumsrenovering innebär. Först när du vet vad du vill ha är det dags att ta in offerter från hantverkare och leverantörer.

Anna Dahlstedt har precis genomfört en omfattande omgörning av sitt badrum. Och det behövdes – toaletten i hennes tvårummare i Stockholm var intakt från 1970-talet och gick i helgult.

– Det var i stort renoveringsbehov – jag tvekade aldrig utan satte i gång så fort jag fick tillgång till lägenheten, berättar hon.

För henne var målet att skapa ett enhetligt hem. Eftersom hon redan valt marmor till köket beslutade hon sig för att klä badrummet i samma material. Hon ville ha stora plattor – 30 gånger 60 centimeter – men på kakelföretagen avrådde de från att välja så pass stora. Det skulle bli svårt att få väggarna jämna, hette det.

– Men jag gav mig inte och till slut hittade jag en plattsättare som klarade av att göra jobbet, berättar Anna Dahlstedt.

Det som hon slogs av under arbetets gång var att renoveringen tog mycket längre tid än vad hon hade räknat med. Planeringen krävde mycket jobb och det dröjde innan arbetet kunde komma i gång.

Hon skissade upp rummet på papper, allt för att få en klar bild över var de olika sakerna, som dusch, handfat och toalettstol, skulle placeras.

– Vissa bitar är ju nödvändiga, men jag ville också få plats med en tvättmaskin. Resultatet blev jättebra och nästa gång kommer jag att göra på samma sätt, säger Anna.

Det är många saker som ska rymmas på få kvadratmeter. Att ta hjälp av en expert från en badrumsbutik kan vara en bra idé. Oftast kan alla inköp gå genom en och samma person som också har kontrollen över projektet och ser till att alla leveranser fungerar. På det sättet slipper man projektledarrollen.

– Ett badrum är ett blött och fuktigt utrymme som ofta är ganska litet. Att hitta en så bra placering på alla delar är avgörande för att det ska fungera, säger Peter Hellström på Ballingslöv.

Men den kanske största utmaningen är nog att hitta hantverkare som gör ett bra jobb. Underarbetet i badrummet är den viktigaste delen.

Peter Hellström ger rådet att välja de hantverkare som de etablerade butikerna rekommenderar, eftersom erfarenhet finns sedan tidigare renoveringar.

– Att låta prislappen avgöra val av hantverkare är inte alltid det bästa. Det är också viktigt att man får en bra och detaljerad offert så att man inte får en obehaglig överraskning i efterhand.

HELENA KAASIK/TT

När Anna Dahlstedt valde marmorplattor till sitt badrum ville hon ha extra stora. Det blev en utmaning för hantverkaren att få väggarna raka.
En egen tvättmaskin i badrummet var Anna Dahlstedts önskedröm. Efter mycket ritande och planerande hittade hon en lösning som fungerade.
Placeringen av handfat, toalettstol och handdukshängare är viktig för att rummet ska fungera optimalt. Ta gärna hjälp av ett proffs när du planerar.
Fondvägg med glimrande mosaik livar upp och skapar en skön stämning.
ljus. Belysningen är viktig i badrum. Tänk på att du ska möta din egen nyvakna blick i spegeln varje dag.
En fondvägg kan vara ett alternativ för att få in färg i badrummet. Inredning i trä är trendigt just nu.
Det kan vara fint att inreda badrummet i samma stil som husets arkitektur. Här är ett badrum från 1950-talet. Tidsenliga badrumsdetaljer kan man hitta på begagnatmarknaden och återvinningsvaruhus.
En förstoringsspegel underlättar vardagen i badrummet. Annars gäller regeln: Ju mindre utrymme desto större spegel.
Varför inte slå på stort och hänga en kristallkrona i badrummet? Se bara till att armaturen tål fukt. Den här är från Markslöjd.
Sittplatser av olika slag blir vanligare i badrummet. Här är en pall från Svedbo som även går att använda i duschen.

Var noga med planeringen

Rita upp badrummet skalenligt. Rita därefter in de delar som du vill ska rymmas. Börja med drömmen och skala därefter bort så att badrummet blir ett praktsikt rum som det går att röra sig i. När renoveringen påbörjas är det bra om det inte råder några tveksamheter över valen.

Planera för när badrumsrenoveringen ska göras. Det kan vara svårt att bo kvar hemma när arbetet pågår.

Gör en kalkyl över alla kostnader. Tänk på att ett badrum kräver kompetenta hantverkare och att grundarbetet är en stor och viktig del av arbetet.

TT

Annons