Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årstidsstajla ditt hem med små medel

Nu vill vi omge oss med vårtecken både ute och inne. Åsa Myrberg är årstidsstajlist och lär dig hur du släpper in våren i ditt hem.

Annons
Även fast inredningen hemma i stort sett är den samma går det med relativt enkla medel att förändra inramningen utifrån säsong. Gardiner och kuddar är enklast att byta ut. Men var inte rädd för att ändra tavlor och mattor också.

När Åsa Myrberg växte upp såg hon sin mamma ta ned de tjocka, juliga vintergardinerna för att hänga upp de tunna, lätta vårgardinerna. Den tanken följde med när hon flyttade hemifrån och i dag har hon gjort årstidsstajlingen till en karriär i företaget At my casa, som hon driver med dottern Hanna.

– Nu för tiden har ju folk inte gardiner på samma sätt som när jag var liten, men tanken att städa undan vintern och släppa in våren finns fortfarande. Det är precis som med garderoben – vi lägger undan vinterrocken och tar fram vårjackan.

Egentligen tror hon att det är själva förändringen som är huvudsaken för hennes kunder, att se att det händer något i hemmet.

– Det gör mycket för oss att förändra hemma, även om det är med små medel. Det behöver egentligen inte alls följa årstiderna, men eftersom dessa skiften sitter

i kroppen känns det naturligt att följa dem.

Åsa Myrberg har en rad privatkunder som bokar henne två till sex gånger per år. Oftast handlar det om att flytta runt kundens egna saker. Att ta fram undanstuvade ”vårsaker” och plocka bort allt som känns vintrigt. Men ibland får hon också i uppdrag att köpa in nya grejer. Allt för att följa rådande trender.

Att årstidsstajla går också utmärkt att göra själv, och det behöver inte heller bli särskilt dyrt.

– Det allra enklaste är att byta textilier, som kuddfodral och plädar i soffan och kanske någon liten matta. På våren vill vi gå mot ljusare färger och mer lättstädade miljöer eftersom vi tillbringar mer tid utomhus. Plocka undan tjocka mattor och plädar helt. Ljuslyktor och annat ”innemys” kan också tas bort för att ge plats för mer blommor, säger Åsa Myrberg.

Enklast är förändringen från vinter till vår och från sommar till höst, och egentligen räcker det att göra om hemma två gånger per år, enligt Åsa.

– På våren vill vi öppna för ljuset, på hösten vill vi mysa i soffan med plädar, ljuslyktor och läslampor.

Åsa Myrbergs bästa tips är att arrangera små stilleben här och var i hemmet – till exempel på hallbyrån och i bokhyllan i vardagsrummet. Då blir det lättare att signalera årstidsväxlingarna. Dessutom kan man plocka upp trender med hjälp av prydnadsföremål i rätt stil.

– Satsa på de rum du är i mest, som kök och vardagsrum. De saker som du inte vill ha framme kan du stuva undan i sovrummet om du har ont om förvaring. Jag stajlar väldigt sällan om barn- och sovrum, dem kan man lämna som de är!

MARIA SAXBO / TT

Få saker försätter en i stämning lika lätt som dofter. Välj blommor eller doftljus som påminner om våren.
Till sommaren blir färgskalan mjukare och något varmare. Varmt rosa och beige skapar rätt känsla. Färska blommor likaså.
Inspireras av pionernas prakt och matcha kuddarna i soffan med dem. Våga också förändra väggarna. Var inte rädd för att hänga om tavlor eller byta ut ramarna.
När hösten kommer blir färgskalan dovare. Plocka upp naturens egna färger. Brunt, svart och grått passar bättre under den här tiden.
Undvik att det blir för dystert genom att addera några färgklickar. En fin effekt får du genom att plocka upp en nyans i en tavla eller tapet.
Höstens frukter bidrar med både färg, form och doft. Jordfärgade kuddar skapar en ombonad känsla.
Vintern är mörk och inredningen tjänar på att vara ljus för att kompensera. En rejäl matta skapar en skön och värmande bas.

Mer läsning

Annons