Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn vill också ha fina rum

Inredaren: Sexåringar kommer fram och säger saker som ”jag vill ha bra förvaring”.

Annons
Eftersom Charlie tycker mycket om hästar har Anna målat en               Ikea-säng och satt upp tapeter med motiv av hästar och gamla brädor för att få lite stallkänsla. Utgå från vad barnet gillar när du inreder.

När barnrummet ska inredas kan du släppa loss din kreativitet. Men att hitta bra lösningar för ett rum för både lek, sömn och förvaring kan vara en utmaning. Inredaren Anna Braun visar dig hur du kan tänka.

Lekfullt med mycket färg. Så beskriver Anna Braun, inredare och programledare för Barnkanalens ”Fixa rummet”, sin inredningsstil. Kanske är det också därför hon har inriktat sig på barnrum. Rummen för de små kan väcka mycket fantasi men också en hel del funderingar. Var gör man av alla leksaker och vilka möbler behövs egentligen?

– Ett av de vanligaste misstagen föräldrar gör när de inreder sina barns rum är att de skaffar ett helt kit på en gång, med möbler som inte kommer att användas på många år. Utgå i stället från var ditt barn är i sin utveckling just nu.

Anna är i full gång med att spela in en ny säsong av ”Fixa rummet”, där hon åker runt i hela Sverige och hjälper barn att göra sina drömrum till verklighet.

– Jag har haft lite dåligt samvete för att mina egna barn har fått vänta lite, säger hon.

I mycket små barns rum bestämmer föräldrarna. Men större barn kan med fördel vara med och välja färger, tapeter eller teman.

Barnen i familjen Braun, Isa, 12 år, Wille, 8 år, och Charlie, 4 år, har olika stilar på sina rum. I Isas är det färgen lila som dominerar och Anna har byggt en väggsnutt som skapar en läshörna och en sovalkov som är försedd med draperier i lila plyschtyg.

– Barnrum har överlag ofta för få hörn, många barn önskar sig en mysig hörna. Om man som i min dotters rum inte har möjlighet att sätta upp en vägg kan man till exempel använda sig av möbler som avdelare, till exempel en bokhylla, eller sätta upp tyg på en skena.

Sonen Charlie gillar hästar och Wille är intresserad av serietidningar, vilket märks på inredningen i deras rum.

Ett annat vanligt problem med barnrum är att de ofta har snedtak eller är små.

– Det begränsar. Ofta finns det bara att ställe att placera sängen på och så vidare. En snedvägg bör inte målas i en mörk färg eftersom man då får en känsla av att väggen faller ned.

De vanligaste önskemålen från barnen hon möter i programmet är att de vill ha mer färg och att de vill att deras rum ska bli mysigare.

– Den största utmaningen vi har haft var förrförra säsongen när en elvaårig pojke önskade sig ett gurkrum. Först blev vi helt ställda och tänkte: vad i hela friden ska vi göra?! Men även det fixade sig och sen kände vi att efter det här kan vi verkligen göra vad som helst.

De löste utmaningen genom att bland annat bygga snedväggar som gav en växthuskänsla och måla en egen tapet med gurkor.

Barn har fler leksaker än förr och förvaring är ett återkommande problem. Anna tipsar om att ha mycket dold förvaring, för att skapa ett lugnare intryck där barnet också kan komma till ro.

– Förvaring under sängar är toppen, lådor och skåp likaså. Förvaringen bör vara lättåtkomlig så att var sak kan ha sin plats och barnet själv lätt kan ställa tillbaka dem.

Rensa ut saker allt eftersom barnet växer, det där barbiehuset som ingen leker med längre kanske kan ställas undan och ge plats åt annat?

– Det märks tydligt i programmet. Vi plockar ofta bort en hel del saker från rummen och det är vanligt att barnen sedan inte vill ställa tillbaka så mycket.

Anna tycker att intresset

för inredning ökat kraftigt och att det har växt fram en slags medvetenhet där människor pratar i inredningstermer på att sätt som vi inte gjorde förut, även barn.

– Sexåringar kommer fram och säger saker som ”jag vill ha bra förvaring”. Fler och fler killar tycker också att det är kul, vilket märks i ansökningarna till ”Fixa rummet”.

Wille gillar serietidningar och har en del av en vägg i sitt rum tapetserad med sådant motiv.
Familjen. Anna Braun, programledare för ”Fixa rummet” med sina barn, Isa, 12 år, Wille 8 år, och Charlie, 4 år.
I Charlies rum finns en garderob i form av ett hus, som används till förvaring av leksaker. ”Förvaring måste inte se tråkig ut”, säger Anna Braun.
I Isas rum har Anna satt upp en liten väggsnutt som dels skapar en sovalkov och dels en liten läshörna.
I Isas rum sitter vanliga tavellister som funkar för många typer av förvaring.
Ett draperi för Isas säng skapar en avskiljd plats och en mysig koja, vilket många barn uppskattar.
Barn leker inte bara i sina rum, speciellt yngre barn vill ofta vara där föräldrarna är. Därför är det viktigt att även andra rum är barnvänligt inredda. I en del av vardagsrummet finns ett bord där barnen kan rita, pyssla och spela spel.
Under en bänkskiva i Willes rum finns gott om förvaring.
Anna Braun, programledare för

Mer läsning

Annons