Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boendeekonomens fem bästa tips inför årets visningar

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut, likaså sparlågan på bostadsmarknaden. Intresset för nytt boende ökar och mellan vecka 27 och 32 ökade antalet bostadsannonser med hela 35 procent. Detta är dock inte helt oproblematiskt enligt boendeekonomen Claudia Wörmann – "Det är farligt att drabbas av jag-ska-vinna-djävulen". Här hittar du hennes fem bästa tips inför årets visningar.

Annons

Utbudet ökar nu gradvis, och en av årets största visningshelger närmar sig. För att du inte ska drabbas av jag-ska-vinna-djävulen ger boendeekonomen Claudia Wörmann dig sina fem bästa tips. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Det kan vara svårt att vara helt rationell och plocka fram kalkylmänniskan i sig när man går på visning, även om det är önskvärt. För många är hemmet förknippat med stora känslor, det är gamla minnen och drömmar om nya, ett bostadsköp är ofta en känslomässig process, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Här är Claudia Wörmanns bästa tips:

- Var alltid aktiv i budgivningen. Om du inte är med från början ska du be om budgivningshistorik – vilket kan ge dig en uppfattning om eventuell budgivningsstrategi.

- Ta reda på vad säljaren har för önskemål utöver pris, exempelvis inflyttningsdatum.

- Ha en kontinuerlig dialog med din bank, och se till att inte buda över ditt maxtak (den ekonomiska gränsen). Kalkylen måste hålla även om räntan blir högre.

- Bortse det känslomässiga och var mer rationell – under hela processen.

- Börjar det bli för dyrt, släpp taget! Det är farligt att drabbas av jag-ska-vinna-djävulen.

Läs också: "Jag vill inte att det ska bli som i en inredningstidning"

Samt: Elisabetts prisade växthus är byggt av 30 loppisfyndade fönster

Annons