Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bulligt och mjukt från möbelmässan

Trenderna för hemmet just nu.

Annons
Bulliga glaslampor i stora klasar med synliga glödtrådar och varma toner i glasmassan bjöds det på hos lampföretaget Ebb & Flow.

Runda, bulliga former på stela, pinniga ben. Mättade färger i blått, rostrött och rosa. Sammetsmjuka tyger mot vackert läder och så en skön 1970-talskänsla som grädde på moset. Så kan man sammanfatta årets möbelmässa, som också lyfte hantverk, återbruk och miljöhänsyn lite extra.

1970-talet

Inget decennium gjorde lika mycket väsen av sig på mässan som 1970-talet. Både i färger och former, med ryamattor och mönster, andades designen det hippieaktiga och jordnära årtiondet. Allt med en modern twist förstås, och ofta med en lite lyxig känsla i botten.

Trendig terrazzo

Efter flera års vurmande för marmor har trendvinden vänt. I stället för äkta stensorter börjar formgivarna snegla på kompositmaterial. Vi kommer att se fler varianter av detta framöver, men i år är det framför allt terrazzon som slagit igenom. Terrazzo är en komposit som består av stenkross, till exempel marmor, kvarts och granit, som blandas även med glas och sedan binds ihop av cement.

Len som sammet

Färgstarka trender och sammetens popularitet hänger ofta ihop, för få material framhäver färg så vackert som lyxig sammet. Våga en hel soffa, eller mjukstarta med en kudde eller två. En klädd fåtölj eller nätt stol i materialet blir som ett smycke för hela rummet.

Långlivat läder

Förvisso är läder ett av de material som kräver mest av naturen för att framställa, eftersom det härstammar från köttproduktionen som bidrar med mer koldioxid än vad som är bra för vårt klot. På plussidan finns den långa livslängden - möbler i läder blir bara vackrare med tiden.

Perforerat

Lackerad metall är högvilt på mässan och den får gärna vara perforerad så att intrycket blir lite luftigare och lättare. Allt från möbler till lampor visades upp med den håliga metallrustningen.

Transparens

Ärlig design kanske man skulle kunna kalla alla de möbler och detaljer som visade sitt rätt jag. Här får hantverket synas - fästen, sömmar, spikhuvuden, skruvar och svetsningar visas upp i stället för att döljas. Vi får se att fåtöljen är ett gediget hantverk. Kanske tar vi då hand om möbeln lite bättre, låter den få ett längre liv och ser till att den kommer till användning hos någon annan när vi vill byta ut den?

Ta sats!

Nutidens mer flexibla boenden där de sociala utrymmena har flera funktioner har gjort satsbordet mäkta populärt igen.

Piff med puff

Sittpuffen är tillbaka! I alla tänkbara former och utföranden, som små nätta pallar eller enorma sittytor som närmast motsvarar fåtöljer. Helst ska de vara färgglada, som godis för golvet.

.

Mjölkigt glas - en lysande idé

Många av årets lampnyheter har det vita, ogenomskinliga glaset som gemensam nämnare. Det är tacksamt att använda i belysning eftersom det sprider ljuset bra och betraktaren slipper att bländas. En motreaktion mot alla nakna glödlampor vi sett, kanske?

Podium prylhyllor

Vår förkärlek för små stilleben har länge fått bo under glasklockor, men nu plockas glaset bort och kvar blir en rund platta - perfekt att gruppera favoritsaker på. Den lilla ”scenen” för fina saker hittas på skrivbord, bänkar, som lösa plattor att flytta runt, fastsatta på speglar och ovanför hängare. Scenen är din!

Låga loungemöbler, iögonfallande mönster, stora gröna växter och en klar 1970-talsvibb i Eilersens monter
En lite lättare, mer skandinavisk 1970-talskänsla hittade man i Gärsnäs monter, där lampklassikern Pia av Tore Ahlsén från 1975 hängde över soffserien Pop som i år förnyats inspirerat av 1970-talets Hermèsscarfar och Palmgrens rottingväskor. Resultatet är en mjukt bullig soffa med rottingrygg och varmt korallfärgade dynor.
Marmorbordet får konkurrens av terrazzobordet framöver. Här nya soffborden Tabula av Note Design Studio i Fogias monter med terrazzoskivor och pinnsmala metallben.
1970-talskänslan är påtaglig i &Traditions monter där sammetsmöbler i mustiga färgtoner bjuder till hemmahäng.
Gemlas vackra och handgjorda möbler har ofta läderinslag, och på stolen College av Front är breda läderband flätade runt hela stolsryggen.
Trivs man inte med känslan av att sitta i en skinnsoffa så kanske Erik Jørgensens soffa Savannah formgiven av svenska Monica Förster kan passa? Här är lädret inte på dynorna utan på sidorna.
Hyllorna för koreanska märket Nak Nak är helt enkelt lådor av perforerad metall staplade på varandra.
De bulligt runda stolarna från Tingest ser nästan mjuka ut, men är gjorda av metall.
Gärsnäs prisbelönta stol Madonna av David Ericsson är ett naket hantverk där de fina läderdetaljernas fästen får bli en dekoration på baksidan av ryggstödet.
Tre satsbord i olika storlek och färg i Ires monter.
Puffarna kan vara små och nätta, eller stora som divaner som denna puderrosa i Eilersens monter.
Ett mindre hav av puffar runt soffbordet passar inte minst barnfamiljen när alla vill rymmas runt bordet. Här en bild från Mitabs monter på mässan.
Vackra Lampyre är formgiven av Inga Sempé för Wästberg, och består av två delar - båda gjorda i mjölkvitt glas.
Jaime Hayons nätta skrivbord för &Tradition har en liten rundad hylla över skrivbordsskivan. Perfekt att ställa en lampa, en blomvas eller varför inte kaffekoppen på?
Woud lät sin version av den lilla runda hyllan flyga fritt, med ett handtag som stöd. Fin att pryda bordet med för att gruppera små prydnadssaker på.
Asplunds Tati-bord i nya färgställningar får gärna stå tillsammans på satsbordsvis, där varje bord fått sin egen nyans av blått, grått och grönt.
I Strings monter fick den svarta färgen ta för sig ordentligt, och årets nyhet är de mattsvarta hyllplanen.
Annons