Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att söka bygglov för uterummet

Ju närmare sommaren du ansöker, desto längre kan beskedet dröja. ”Nu börjar det bli högt tryck, så det är verkligen hög tid”, säger Robin Olsson, bygginspektör på V-Dala miljö- och byggförvaltning.

Annons
Den som ska bygga ansvarar för att bygget har rätt tillstånd, exempelvis utifrån plan- och bygglagen. Kommunerna å sin sida, har ansvar för planläggning och prövar ansökningar för bland annat bygg- och rivningslov. En sökande som nekas bygglov kan överklaga till länsstyrelsen, som i sin tur kan överklaga till mark- och miljödomstolen.

Bygglovsansökningar som kommer in nu kan behandlas på en till en och en halv månad, tror Robin Olsson. – Det är en uppskattning, men det kan ta fyra-sex veckor, om vi till exempel måste höra med grannar och så. Annars kanske det kan gå på tre-fyra, säger han. Det finns fler fördelar att vara tidigt ute, menar Robin Olsson. – Vissa kommer exempelvis på i sista sekund att man vill bygga uterum, och kommer då på att man kan behöva bygglov för det. Det kan även krävas konsult för att rita eller att man behöver kontakta en byggfirma, säger han och tillägger: – Nu börjar det bli högt tryck, så det är verkligen hög tid att söka. För oss är det bra att kunna fördela arbetsbelastningen men även servicen bättre. Robin Olsson råder boende på detaljplanerade fastigheter att vända sig till miljö- och byggförvaltningen. – Det kan vara bra att höra av sig för att se vad som gäller för just den fastigheten. Hittills har uppemot ett hundratal bygglovsansökningar kommit in till förvaltningen från boende i Fagersta och Norberg, en liten ökning jämfört med samma tid förra året.

Annons