Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör unika lösningar på plats

Platsbyggt är inredningsvärldens motsvarighet till skräddarsytt – man får en produkt med perfekta mått, anpassad för ägaren och av högre kvalitet än massproducerade varor. Men där slutar likheterna.

Annons
Måns Dahlqvist sågar upp delar till ett beställt kök med hjälp av justersåg. ”Vissa kunder vet precis vad de vill ha. De uppdragen är roligast”, säger han som tillsammans med Marcus Aspenberg driver ett snickeri i en källarlokali centrala Stockholm.

 Måns Dahlqvist och Marcus Aspenberg startade Måns Marcus Finsnickeri 2008 och har specialiserat sig på platsbyggda lösningar.

– Vi ritar och måttsätter i princip allt vi ska bygga själva, men vi vill gärna att man har en enkel skiss eller idé med sig när man kommer hit, säger Måns Dahlqvist.

Skillnaderna mot att skräddarsy kläder? Medan plaggen passar en enda person kan platsbyggd inredning vara den perfekta lösningen för stora familjer eller trångbodda par. Smart förvaring kan dessutom lätt gå i arv från en lägenhetsägare till en annan.

Det vanligaste uppdraget duon får är att bygga garderober i lägenheter där ägarna tampas med märkliga vinklar och vrår eller vill utnyttja takhöjden för att få ut mer förvaring. När förutsättningarna är udda är det svårt att få ett snyggt resultat med standardlösningar.

Andra kunder önskar bokhyllor, hela kök, tv-bänkar och hallförvaring.

– Fördelen med platsbyggt är förstås att man kan få det exakt som man vill utan att behöva kompromissa. Nackdelen är att det blir dyrare, säger Måns Dahlqvist.

Exakt hur mycket dyrare det blir är omöjligt att svara på. Det beror på vad man vill ha, hur lång tid det tar att bygga och vilka material man väljer. Men prisnivån hänger inte på storleken, förklarar Marcus Aspenberg:

– Ett platsbyggt kök behöver till exempel inte bli så väldigt mycket dyrare än ett standardkök. Det kostar så klart betydligt mer än ett billigt kök från Ikea, men går man upp någon prisklass så står sig platsbyggt rätt bra om man jämför med köksfirmorna.

All typ av inredning kan platsbyggas, det handlar om hur stor investering man är villig att göra i sitt hem.

– Om man äger sin lägenhet och vill ha långsiktiga lösningar, som ska hålla över tid, så är det alltid en god idé att platsbygga, även om färdiga möbler kanske också skulle fungera, säger Måns Dahlqvist och fortsätter:

– Så fort man stöter på problem, som att man till exempel behöver en garderob som är fem centimeter grundare än standardgarderoberna, eftersom det sitter en fönsterkarm i vägen, bör man också tänka platsbyggt.

De flesta av deras kunder har bara en ungefärlig idé om vad de vill ha, men det finns undantag.

– Det kommer in kunder som i princip har mätt varenda kavaj och vet exakt vad de behöver. Det ska hänga si och så många stänger på olika höjder för att kavajer och klänningar ska rymmas, och det ska finnas ett fack exakt anpassat för resväskan så att den är lätt att komma åt eftersom kunden reser mycket till exempel. Det är de uppdragen som är de roligaste eftersom kunden får exakt vad den vill ha, säger Måns Dahlqvist.

Måns och Marcus är eniga om att det är en bra idé att från början bestämma sig för om man vill bygga själv eller inte.

– Det är aldrig kul att ta över någon annans projekt där någon påbörjat ett

bygge med standardlösningar och sedan insett att det inte kommer att bli bra, säger Måns Dahlqvist.

För den händige står dörren givetvis öppen att bygga helt själv.

– Har du bara tiden och intresset går det mesta att göra själv. En del specialverktyg krävs förstås, men numera har bygghandlarna faktiskt det mesta. Vi märker absolut att det finns ett intresse hos våra kunder, det som däremot ofta saknas är tiden. Och utrymmet förstås – ska man bygga ett helt kök så krävs ett snickeri, säger Måns Dahlqvist.

Marcus Aspenberg kantputsar köksluckor.
En beställning på en garderob ritas upp i detalj efter överenskommelse med kunden
Ett exempel på ett platsbyggt kök med bänkskivor i carraramarmor och stänkskydd och infrästa handtag i koppar. Kostnaden för det här köket inklusive snickerier, bänkskivor, stänkskivor, disklåda, blandare och belysning (men exklusive vitvaror) landade på ungefär 150 000 kronor plus arbetskostnaden på cirka 50 000 kronor före rotavdrag.
En fördel med att låta snickare bygga köket eller förvaringen från grunden är att man kan sätta sin egen prägel, som till exempel annorlunda handtag på lådorna. Dessa infrästa handtag är gjorda i koppar.
En platsbyggd garderob har exakt så många lådor och hyllor som ägaren behöver, och de kan vara lackerade i ägarens favoritnyans. Den här garderoben har tidstypiska dörrar i sekelskiftesstil, men med en överraskande färg på lådorna. Kostnaden blev cirka 20 000 kronor plus arbetskostnaden på cirka 9 000 kronor före rotavdrag.

Tänk på det här:

1 Hitta inspiration. Spara bilder du gillar och visa för snickaren.

2 Gör en enkel skiss. Fundera på vad du behöver – antal lådor eller hyllplan – och hur du vill ha allt placerat. Den behöver inte ha rätt mått eller vara skalenlig, det kan snickaren hjälpa dig med, men en grundskiss är bra att utgå från.

3 Var ute i god tid. Det tar tid att platsbygga, minst sex till åtta veckor från start till färdig resultat. Skisser ska bollas fram och tillbaka, riktiga ritningar ska tas fram, material ska beställas och inredningen byggas.

4 Skäl till att bygga: Udda mått eller förutsättningar som krockar med standardlösningar. Eller för att skapa eller bevara en särskild stil, till exempel bygga ett kök i en stil som stämmer överens med husets ålder. Eller för att förverkliga en egen designidé.

Annons