Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömhuset blev verklighet

Många drömmer om att skräddarsy sitt boende precis som de vill ha det. Familjen Bergström förverkligade sin vision, och byggde nytt.

Annons
Louise och Mattias Bergström tröttnade på att jaga efter drömhuset på visningar och byggde sitt eget i stället.

– Planlösningen blir perfekt, man slipper renovera och får dessutom en låg driftskostnad, säger Louise Bergström.

När Louise och Mattias Bergström och sonen Max ville flytta till större kikade de först på villor till salu. Efter att ha förlorat närmare femton budgivningar började de undersöka möjligheterna att bygga nytt i stället.

– Vi insåg att det faktiskt är ett väldigt prisvärt alternativ. Dessutom får man ett hus med låga driftskostnader och slipper renoveringar, samtidigt som man får exakt den planlösning man vill ha, säger Louise.

Paret var eniga om att inte låsa sig vid en viss hustyp, utan att hitta en tomt och sedan bygga ett hus som passade in. Det främsta kravet för tomten var att den låg nära kollektivtrafik så att de inte skulle behöva ta bilen överallt. Till slut hittade de den, i Saltsjö-Boo i Nacka öster om Stockholm.

En slingrande grusväg leder upp genom en tallskog där gamla fritidshus och nybyggda villor samsas om utrymmet. Familjen Bergströms strama trävilla står längst ut mot skogskanten på den stora tomten och trots stora fönsterpartier på bottenvåningen har de ingen insyn. Lite fix återståri trädgården, men inomhus är allt klart.

När familjen flyttade in sommaren 2015 hade de ägt tomten i lite mer än ett och ett halvt år. Av den tiden ägnades en månad åt arkitekttiden, flera åt förberedande arbete med val av husleverantör, 16 veckor åt att tillverka huset på fabrik, två dagar åt monteringen och sedan 20 veckor åt att få huset inflyttningsklart.

Resan började med att Mattias och Louise lät tre arkitekter ge var sin vision av vilken typ av hus som bäst passade platsen. Sedan justerades den valda firmans ritningar.

– Arkitekten föreslog att vi skulle rita ett mindre hus, 150 kvadratmeter. Det är en större utmaning att få plats med allt, men man spar mycket pengar för varje kvadratmeter man avstår från, säger Mattias.

Han berättar att den första ritningen var ett kubistiskt hus med takterrass och en spegelfasad som gjorde att det såg ut som att huskroppen svävade.

– Det var ett väldigt häftigt förslag, men längs vägen insåg vi att vi nog inte skulle utnyttja en takterrass utan snarare prioritera att gå rakt ut på gräsmattan. Och spegelfasaden fick stryka på foten av kostnadsskäl, säger han.

I stället har familjen lagt pengarna på extra tjocka väggar och fönster med en högre energiklass för att spara pengar på uppvärmningen.

Annars är elritningen det Louise och Mattias känner att de kunde ha ägnat lite mer tid åt.

– När den kom orkade vi inte riktigt engagera oss, vi konstaterade bara att ”det väl ser bra ut”. Så här i efterhand inser vi att vi borde ha tagit den ett varv till. Men det är inte lätt att tänka ut var man vill ha uttag i ett hus man aldrig har bott i, säger Mattias.

Just orken är den stora utmaningen för förstagångsbyggare, det är paret eniga om.

– Båda måste vara engagerade till hundra procent, för det är mycket jobb och många beslut som ska fattas. Är inte båda villiga att göra det ska man nog avstå, alternativt välja ett kataloghus.

– Jag var gravid med Freja och slutade jobba en månad innan hon var beräknad, och hade tid att övervaka bygget de sista kritiska veckorna, säger Louise som rekommenderar att man tar ut semester när slutdetaljerna ska på plats.

I dag är familjen väldigt nöjd med sitt arkitektritade hus, och funderar som bäst på hur det kommande garaget ska se ut. Husresan blev ungefär som de trodde att den skulle bli, och de utesluter inte att de kommer att göra om den någon gång i framtiden.

– Det är den vanligaste frågan vi får – kan vi tänka oss att göra detta igen? Ja, absolut! Det finns ju en del småsaker på det här huset som vi tänker att vi borde ha gjort annorlunda, men då brukar vi säga att vi tar det på nästa hus, säger Mattias med ett skratt.

MARIA SOXBO/TT

Den soliga skogstomten i Saltsjö Boo, i Nacka öster Stockholm, fick bestämma hur huset skulle konstrueras. I sommar överväger paret att ta in en trädgårdsexpert på konsultation.
Bottenvåningen har Louise och Mattias inrett med nya möbler köpta utifrån den moodboard som inredaren gjorde åt dem. På övervåningen har de möbler som de hade med sig i flytten, men på sikt ska även det planet få en mer genomtänkt möblering.
Familjen ville ha de sociala ytorna på bottenplan och sovrummen på det övre.
I ett nybyggt hus har man chansen att påverka planlösningen in i minsta detalj. Familjen fick rådet att investera i bra belysning, vilket de har. All belysning går att styra via telefonen, och systemet ska på sikt kopplas ihop med larmet så att hela huset tänds om larmet går.
Familjen Bergström har byggt sitt nya hus i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Tomten med alla sina tallar fick bestämma hur huset skulle se ut.

Louise och Mattias tio tips inför husbygget

1. Se till att båda är engagerade i projektet. Dela upp arbetet mellan er, så att ni inte trampar varandra på tårna. En av oss hade all kontakt med byggarna och den andra hade hand om all pappersexercis och ekonomin.

2. Tänk igenom hur huset ska fungera, vilka funktioner det ska ha och hur planlösningen ska se ut.

3. Tänk på omgivningarna när ni väljer hus så att ni inte blir den udda fågeln på gatan.

4. Sök bygglov för eventuellt garage samtidigt som för huset - det är billigare att göra ändringar i ett befintligt bygglov än att söka ytterligare ett.

5. Ta hjälp av experter. Vi har till exempel använt en inredningsarkitekt som gett oss en moodboard för inredningen. Man bygger oftast bara ett hus i livet och ingen är expert på första försöket. Ett par timmars konsultation behöver inte bli dyrt.

6. Kolla upp ekonomin för alla firmor ni anlitar och teckna försäkringar. Det kostar en slant att ta en kreditupplysning, men att inte göra det kan bli mycket dyrare.

7. Håll god kontakt med grannarna och berätta för dem vad ni planerar, när bygget startar, hur det kommer att påverka dem och så vidare. På det sättet skapar ni goda relationer för framtiden.

8. För att bygga huset på fabrik får inga byggelement vara större än 6x3,5 meter, annars får delarna inte plats på lastbilarna. Ställ det som krav på arkitekten, om ni inte vill bygga på plats.

9. Försök sänka boendekostnaderna under byggtiden. Vi sålde vår lägenhet och köpte en mindre, billigare nära husbygget för att få loss kapital och kunna titta förbi bygget ofta.

10. Läs bloggar om husbyggen och rådfråga andra som byggt nytt.

Mer läsning

Annons