Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens bästa tips vid mattköp

Handknuten från Iran eller maskingjord i England? Välj rätt matta för dig!

Annons
Kina Jacobsson har arbetat med mattor i hela sitt liv. Här är hon i sin affär och håller i en täbrizmatta som är tillverkad helt i natursilke. Den föreställer poeten och astronomen Omar Khayyam (1084–1122). En täbrizmatta med drygt en miljon knutar per kvadratmeter är en investering för livet.

En färgstark persisk matta kan lyfta vilket standardvardagsrum som helst. Men att köpa rätt matta är inte lätt för marknaden är en djungel.

 – Ser du en annons för en matta som har kostat 49 000, men nu är på 75 procents rea, då bör du bli misstänksam, säger mattkännaren Kina Jacobsson.

Och hon vet vad hon pratar om. Hennes pappa var antikhandlare i 60 år, och hon har levt med mattor i hela sitt liv.

– Jag är uppvuxen med dem och har jobbat med dem sedan jag var en tvärhand hög

i princip. Jag har också varit auktionsförrättare, men mest har jag hjälpt pappa.

Nu driver Kina en mattaffär i Stockholm, är grossist och inreder åt hotell och företag. Dessutom ordnar hon persiska aftnar med mat och föredrag.

Ett mattköp ska vara som en förälskelse, tycker Kina Jacobsson.

– Det ska säga klick, du ska köpa den som du tycker om.

Men sedan finns det förstås annat som spelar in. Du kan till exempel enkelt kontrollera att en matta verkligen är handknuten genom att dela på luggen på mattans ovansida. Ser du en rad med knutar är den handgjord, annars är den maskintillverkad.

– En maskinknuten kan också vara bra, om den är gjord i ren ull. Ofta tillverkas sådana i England eller Belgien, säger Kina Jacobsson.

Många fastnar för de vackra färgerna och glansen hos en persisk matta. Lystern beror på att ullen har god kvalitet. Men det gäller att vara på sin vakt för det kan också tyda på att mattan har behandlats med kemikalier, och då är den inte lika tålig.

– Men en matta som består av rena material är slitstark och lätt att rengöra, säger Kina Jacobsson.

Vissa områden i Persien har kalla nätter, vilket gör att fåren får en fetare ull. Mattor gjorda på den blir enormt slittåliga.

– Det går inte att säga en livslängd på en sådan matta – efter hundra år kan man behöva reparera fransarna eller kanterna om de släpper lite.

Om mattan ska ligga i hallen eller köket – eller badrummet, det går utmärkt att ha en persisk matta där – välj en gjord i fet ull. Är den det behöver den inte vara så tätknuten heller. Men ju fastare den är, desto tåligare.

– När man knyter en matta använder man en liten stålkam för att pressa ned knutraden. Ju tätare den är pressad, desto tåligare matta. En del vävs bara av män, för att man måste vara så stark, säger Kina Jacobsson.

En sådan matta kan ligga framför spisen i köket och tål mycket väl att få en skål köttfärssås tappad över sig.

– Torka upp med trasa, ta en skål kallt vatten, en droppe såpa och skrubba. Det viktigaste är att den blir torr så fort som möjligt, tipsar Kina.

Hon tycker att äkta mattor förtjänar en kunskapsmässig presentation, och att sätta ett pris på dem är inte så lätt. Men något att gå efter när man ska avgöra om det är rimligt är antalet knutar.

– En dyrare matta, tillverkad i ateljé, bör ha minst 400 000 knutar per kvadratmeter. Men å andra sidan, är ullen riktigt fin kan de vara färre.

Det finns med andra ord inga genvägar till att veta vad som är en bra matta

– man måste helt enkelt ha kunskap.

– Om högt pris vore en garanti skulle det ju vara väldigt enkelt, säger Kina.

Sannolikt kommer persiska mattor att bli både dyra och ovanliga, enligt Kina Jacobsson.

– Nomadmattorna som tillverkas i gränsområdena i Irak, Pakistan eller Afghanistan håller på att ta slut eftersom det är oroligt där, och det finns ingen återväxt.

Dessutom har USA:s embargo mot Iran upphört, vilket kommer att förändra marknaden, tror Kina.

– Amerikanerna är hungriga, och de betalar mycket för de tätknutna, exklusiva exemplaren. Om tre–fyra år kommer de mattorna inte till Europa längre på grund av att priserna stigit så mycket. Marknaden kommer att svämma över av billigare alternativ utan kvalitet från Uzbekistan och Pakistan, siar hon.

”Köp inte en matta enbart på utseendet, och var försiktig om du köper den på nätet”, tipsar matt­kännaren Kina Jacobsson. Hon tycker att man måste känna på den för att veta om den är något att ha.
Skillnad. Den vänstra mattan är handknuten, den högra maskinknuten. Skillnaden i lyster och skärpa är stor.
Detalj ur täbriz­mattan föreställande Omar Khayyam. ”En sådan här matta slits inte, den kanske blir lite skör i varpen efter 100 år”, säger Kina Jacobsson.
En maskintillverkad matta behöver inte vara ful eller dålig om den är gjord i bra ull. Bra maskintillverkade mattor görs ofta i England eller Belgien.
Mönster. Samma typ av mönster som här finns på Pazyrykmattan, den äldsta kända handknutna mattan från 500 f Kr.
Garnerna som används i väven hängs ofta upp på framsidan av vävstolen.
En matta tillverkad i snärjvävsteknik – den är både vävd och broderad. I motivet finns lejon, påfåglar och andra djur.

Köptips

Det viktigaste är att du gillar mattan – men du ska inte betala ett överpris.

Känn på mattan!

Du kan inte avgöra bara på utseendet om den är bra.

Ju bättre ull desto skarpare konturer i mönstret.

Antalet knutar är en indikation på kvaliteten.

En fin ateljématta har minst 400 000 knutar per kvadratmeter.

För att hitta de bästa mattorna – jämför med andra av samma sort.

Är det superrea – bli misstänksam.

Ställ många frågor om kvalitet, ursprung och skötsel. Då märker du om handlaren är seriös.

Annons