Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmors källare satte stilen

När Stina Johanssons hem ska julpyntas är det med tomtar från 1960-talet, bonader från farmors tid och den klassiska julstjärnan i orange papper. ”Utan den blir det ingen jul. Jag har en i varje fönster”, säger hon.

Annons
Juldukar, -planscher och -tomtar är alla från förr. Stina Johansson har ett stort intresse för inredning från efterkrigstiden och letar julpynt på varenda loppis, marknad eller auktion hon besöker.

Redan i mitten av november längtar samlaren och bloggaren Stina Johansson efter julen och börjar så smått julpynta hemmet. Juldukar och bonader kommer fram, liksom ljusstakar och tomtar.

– Hösten är så lång och mörk, då är det stämningsfullt att ta fram julsakerna, säger hon.

Hela Stinas tvårumslägenhet är inredd i retrostil, de flesta av möblerna kommer från 1950-talet och julpyntet är självklart inget undantag. Men väggarna är vita och möbleringen luftig vilket ger ett fräscht och tidlöst intryck.

Kanske började allting hemma i farmors källare. Att få gå ned där var lite som att komma till en helt annan värld. Lämna nutiden bakom sig, känna dofterna och den nästan magiska dragningskraften i sakerna. Att titta på allt gammalt var lustfyllt och spännande

.

– Jag har alltid haft en dragning till gamla prylar. Det är svårt att förklara varför – jag har bara haft det inom mig och jag tycker att de är vackra, säger Stina Johansson.

En del av lockelsen är själva samlandet. När hon var liten sparade hon på allt – stenar, sudd, dockskåpsprylar – ja, det mesta som det gick att få flera av.

– Just jakten, att gå på loppisar och hitta den där speciella vasen eller lampan, är en stor del av tjusningen, säger hon.

Hon brukar dras till de där lådorna med blandande grejer och känner alltid hur pulsen stiger medan hon plockar runt bland kantstötta koppar, Min häst-tidningar och ljusmanschetter av plast.

– Rätt vad det är ligger det en handmålad tomte i porslin eller en julgranskula av glas på botten i en sådan där låda. Då är lyckan fullständig!

Hennes intresse för design från förr får sitt utlopp både yrkesmässigt och privat. Till vardags arbetar hon i en second hand-butik och på fritiden bloggar hon om inredning.

– Det finns en stor gemenskap mellan oss samlarnördar. Att dela med sig och visa upp sina fynd ger en stor tillfredsställelse.

Hon gillar all design från efterkrigstiden, men fokuserar på skandinavisk form – helst danskt och svenskt 1950-tal. All formgivning från den tiden genomsyras av optimism och framtidstro. Sakerna höll en god kvalité och det är ingen slump att allt från bilar och möbler till porslin och klänningar från perioden blivit samlarobjekt.

Gemensamt för julpyntet är att det är tillverkat i gedigna material som mässing eller trä. Det var också vanligt att göra egna prydnader av papper och halm, saker som man sedan sparade och lämnade över till nästa generation.

– Det märks att folk har varit rädda om dem, säger Stina.

Själv är hon så rädd om sina samlarskatter att hon inte törs förvara dem i ett förråd. De två flyttkartongerna med julsaker har hon i lägenheten.

– Det är inte några dyra saker rent prismässigt, men de är känslomässigt ovärderliga.

LISA WALLSTRÖM/TT

Stina Johanssons favorit bland julpyntet är den klassiska
En vacker adventskalender från 1950 pryder väggen hemma hos Stina Johansson som både inreder och julpyntar i retrostil.
Söta pappersgirlanger som har överlevt seklerna. Hemma hos Stina Johansson kommer de fram varje jul.
Tomteparad. Pappersgirlanger som har överlevt seklerna plockas fram varje jul.
Handmålade porslinstomtar passar juleljusen.
Stina Johansson samlar på julpynt från förr. Dukar och ljusstakar kom fram redan i mitten av november.
Söta tygtomtar från förr.
Tomtenissarna axlar tyngden från julblommorna.
Några av Stina Johanssons juldukar. Tryckta dukar och bonader i starka färger var vanliga under 1950- och 1960-talen. Vissa av dem kostar i dag en slant på auktionssajter.

Stina Johansson

Ålder: 31 år.

Bor: Malmö.

Arbetar: Butiksbiträde i secondhand-butik.

Samlarområden (förutom julpynt): Vita blomkrukor från Upsala-Ekeby, dockskåp/dockskåpsprylar från 1950- och 1960-talet, vintageklänningar, plastsmycken och äldre påskpynt.

Blogg:

alltdetgamlagoda.blogg.se

Instagram:

@alltdetgamlagoda

Annons