Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint i fönstret

Fönster är så mycket mer än en plats att ställa blomkrukorna i. Genom att inreda dem ger du hela hemmet ett lyft. Stylisten Jenny Martinsson tipsar om hur.

Annons
Stylisten Jenny Martinsson pyntar sitt fönster med vaser, blommor och ett älghorn. Personligt och vackert.

Fönster är en lika viktig del av hemmet som väggar och golv, och öppnar för möjligheter att sätta en personlig prägel på hemmet. Inga gröna fingrar krävs, bara ett par nya ögon att se på ditt hem med.

Jenny Martinsson är marknadsförare och stylist. Hennes syn på inredning är framför allt att man måste komma ihåg att inget är hugget i sten. Att man måste våga prova saker, blir det inte bra så går det att ta bort och börja om. I synnerhet när det gäller den lösa inredningen.

– Många kommer aldrig till skott med att hänga upp sina tavlor eller välja blommor till sina krukor för att de inte kan fatta ett beslut. Välj något, vad som helst, och ändra om det inte blir bra.

För en tränad inredare är det enkelt att dekorera vackert, men de flesta kan träna upp sin förmåga genom att prova sig fram. Jenny Martinsson har några bra grundtips:

– Mitt bästa är att undvika symmetri. Det blir sällan bra att ställa likadana lampor och identiska växter på jämna avstånd från varandra. Variera i stället, både höjd och typ av saker.

Är växterna för låga kan man bygga på höjden. Låt krukan stå på en fin ask eller en trave tidningar.

– Du kan även hänga något uppifrån, en lampa, en fin kvist i ett band eller kanske en amaryllis till jul, säger Jenny.

Problemet med fönster är att alla är olika. Husets ålder och arkitektur avgör storlek och djup och ljusinsläppet beror på vilket väderstreck de vetter åt.

Det är bra att utgå från rummets funktion. Ett sovrum ska kännas ombonat, så där är gardiner en bra idé. Köket, däremot, ska kännas ljust och härligt – där kanske gardiner är helt onödiga? Små fönster ska helst tillåtas släppa in så mycket ljus som möjligt, medan stora rent av kräver några rejälare växter för att inte se tomma ut.

– I större fönster ska man gärna tänka höjd när man ställer dit saker. Vill man ändå dekorera med små föremål kan man samla dem på en bricka eller på en fin bok, så att det blir som ett litet stilleben i stället. Då undviker man att det ser för pluttigt ut.

Gardinernas vara eller icke vara beror mycket på inredningsstilen. Men vill man tänka trend är de i enfärgat linne från golv till tak ett hett tips, enligt Jenny Martinsson.

– Om man inte har enorma fönster kan man hänga gardinerna utanför fönsterkarmen. Då skymmer man varken ljusinsläpp eller utsikt, och man lurar ögat att det döljer sig ett mycket större fönster bakom.

Oftast fylls fönsterbrädorna av krukväxter, men inte alla har gröna fingrar eller intresse för växtskötsel. Jenny Martinsson tycker inte att krukväxter är ett måste.

– Vill man ha gröna växter finns det sorter som de flesta kan sköta, garderobsblomma och svärmorstunga klarar sig utan vatten länge. Kaktusar och suckulenter funkar också.

– Men man behöver inte alls ha växter om man inte vill. Personliga saker, reseminnen, böcker kan också få synas. Se fönsterbrädan som en hylla vilken som helst, då blir det lättare att se möjligheterna.

MARIA SOXBO/TT

Inred och dekorera dina fönster. Här kan du visa dina finaste favoritsaker. Dödskallen är ett reseminne från Mexiko. Genom att hänga gardinerna vid sidan av själva fönstret skapas en illusion av att det är större än vad det är.
Samla olika föremål som du tycker om i dina fönstersmygar.
En tidningstrave, ett par ljusstakar och en vas bildar ett fint stilleben.
Färska blommor är alltid vackra att dekorera med.
Fönsterbrädan är inte bara förbehållen blommor. Betrakta den som en
Jenny Martinsson, marknadsförare och stylist.

Fyra steg till ett fint fönster

1. Bestäm belysningen först. Nakna, hängande glödlampor är fortfarande populära.

Man kan också välja en bordslampa, levande ljus eller kanske en ljusslinga liggande på fönsterbrädan eller i en glasvas.

2. Gardin – ja eller nej? Välj de fönster som ska ha gardiner och hur dessa ska se ut.

3. Dags för eventuella växter. Placera ut de krukväxter du har beroende på vad de kräver för läge.

4. Addera personliga detaljer och prylar. Tänk dekoration baserat på rummets funktion.

I köksfönstret kan tomater få ligga och mogna, i badrummet kan några fina tvålar och parfymer bli ett vackert stilleben.

Annons