Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest och taktik på sommarens auktioner

Äntligen auktionstider igen! Sommarauktioner bjuder på spänning och dramatik, social samvaro och chansen att hitta roliga prylar. Anne Lundberg från "Antikrundan" ger sina bästa tips.

Annons
Bestäm i förväg hur mycket du vill ge för drömskåpet eller vad det nu är du hittat på auktionen. När budgivningen väl är i gång är det lätt att ryckas med.

Snart är det dags - efter midsommar brukar sommarauktionerna dra igång. Nuförtiden är det sällan ett helt bohag som går under klubban. Men med lite koll kan du ändå göra fynd, uppleva spänningen i en budgivning eller bara ta en korv och titta på folk.

Anne Lundberg, känd som programledare i SVT:s "Antikrundan", är en rutinerad loppis- och auktionsbesökare.

- Jag är intresserad av gamla saker, men eftersom jag inte orkar med att mitt hem blir överfyllt blir köpen allt färre, säger hon.

Bland Anne Lundbergs fynd finns några riktigt fina hälsingeskåp. Hon har även ropat in gamla cyklar, och äldre trädgårdsmöbler som hon är extra förtjust i - de är vackrare än nya och håller längre.

- Jag har också fyndat gamla underlakan, handvävda manglade lakan i fantastisk kvalitet som knappt går att slita ut.

Egentligen letar hon inte efter fynd i bemärkelsen att hon vill göra ett klipp - det handlar om att hitta något som får hjärtat att klappa.

- Jag köper med hjärtat och slår bara till om jag verkligen har blivit förälskad. Kjell Lundh som grundade möbelföretaget Källemo har sagt att "det man köper ska tåla ögats slitage". Det tycker jag är klokt sagt.

Det är inte bara möjligheten till förälskelse som lockar Anne Lundberg till sommarauktionerna. Hon gillar spänningen och tävlingsmomentet också.

- Min strategi är att inte ge mig in i budgivningen direkt utan vänta in de andra lite. Jag låter dem buda mot varandra en stund och går in på slutet, säger hon.

Annes bästa tips är att bestämma i förväg hur mycket en pryl är värd, sätta ett tak och sedan inte gå över det.

- Det blir lätt tävling och man kan dras med och tänka att någon annan minsann inte ska få grejen man vill ha. Då är det bra att ha satt en gräns från början.

Andra tips är att ta med ordentligt med kontanter så att köpet inte stupar på att auktionen inte tar kort. Dragkrok och släpkärra eller takräcke till bilen är bra om man slår till på någon stor möbel.

- Titta också riktigt ordentligt på sakerna under visningen. Då vet du om något är trasigt, och ser att saker och ting verkligen är det du tror att de är, säger hon.

I hennes arbete får hon ta del av mängder av fina auktionsfynd.

- På varenda inspelning av "Antikrundan" kommer folk med saker som de har köpt på auktion. Ofta blir det lite mer spännande då, eftersom de inte vet så mycket om dem, jämfört med om det är familjeklenoder.

ANNA BRATT/TT

Utnyttja tiden och titta noga på sakerna under visningen före auktionen. Redan då kan du bestämma dig för vad du vill buda på och vad ditt budtak ska bli.
Behöver du en zinkbalja till sommarstugan? På sommarauktionen ska du slå till på det som får ditt hjärta att slå ett extra slag, tycker Anne Lundberg. Ropa ditt bud högt eller ge ett tecken att du vill lägga ett bud.
Anne Lundberg, programledare för
Chansen är stor att fynda gamla möbler på sommarauktioner. Anne Lundberg köper gärna trädgårdsmöbler.
Du kanske inte hittar en Zorntavla, men kanske en finfin utombordare?
Ta med takräcke eller släpkärra till bilen - chansen att fynda skrymmande möbler är större än chansen att fynda det man kan ta i handen på bussen hem.
På visningen före auktionen är känslan av skattjakt påtaglig. Kanske döljer det sig en dyrgrip i fyndlådorna?
Det är lätt att ryckas med i budivern - proffsen tipsar om att i förväg sätta ett tak för hur mycket du vill ge för en viss sak.

Auktion - så fungerar det

+ Innan auktionen börjar är det visning. Granska noga de föremål du är intresserad av, leta efter skador och slitage och eventuella stämplar.

+ Auktionsförrättaren ropar ut föremålen som ska säljas och tar emot buden. Du bjuder genom att ropa ut ditt bud. Ibland kan du få ett nummer som du håller upp när du vill ge ett bud. Buden höjs med vissa minimibelopp beroende på inom vilket intervall priset befinner sig - till exempel 25 kronor per bud upp till 400 kronor och 50 kronor upp till 1 000 kronor. Ditt bud är bindande.

+ Du kan lämna ett skriftligt bud i förväg. Auktionsförrättaren tar hänsyn till det skriftliga budet när föremålet ropas ut.

+ På enkla sommarauktioner är det oftast inga avgifter. Annars tillkommer en inropsavgift och en slagavgift till slutpriset. Auktionsfirman är skyldig att informera om avgifterna.

Annons