Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändra kreativt med textil

Det går att skapa och dekorera vackra vardagsföremål med tyg utan att använda avancerade mönster och exakt tillskärning. Du behöver knappt nål och tråd, än mindre symaskin.

Annons
Malena Skote gillar att pyssla och förvandla inredningen med hjälp av textilier.

Få saker kan skapa så stora förändringar så enkelt som tyg. Ny färg och ny struktur ger en helt annorlunda känsla till ett rum. Lägg till en kudde i soffan och hela stämningen förändras. Klä in en tråkig kruka och vips; en färgklick i fönstret. Dessutom finns det ofta massor av tyg hemma att återanvända; en urtvättad t-shirt eller barnens urvuxna pyjamas kan bli en badrumsmatta, två kökshanddukar blir ett örngott.

– Förutom det jag hittar hemma köper jag mycket tyger på loppisar, men också på varuhus och tygaffärer. Ofta plockar jag på mig när de säljer ut stuvar och provbitar, säger Malena Skote, som har skrivit boken ”Skapa med tyg” (Norstedts).

En fin sak med att återvinna egna tyger är att man bevarar sina minnen i det man skapar.

– Jag har sytt ett lapptäcke med bland annat ett tyg från en klänning som jag hade när jag gick ut nian. Mönster sitter fast i minnet precis som dofter gör, ett mönster man inte har sett på 30 år kan ta en direkt tillbaka till situationen där man såg det senast, säger Malena Skote.

Hon är arkitekt och arbetar som skribent, illustratör och fotograf. Tidigare har hon skrivit böcker om trädgård och betong, men hon har alltid älskat tyger.

– Jag tycker om att man kan kombinera tyger på olika sätt – både färger, mönster och material. Jag tycker också om strukturen på materialet, mjuk sammet, prassligt siden eller grovt bomulls- eller linnetyg. Det är härligt att ta i och ger många olika kombinationsmöjligheter.

Malena Skotes bok är full av projekt som varken kräver förkunskaper eller symaskin.

– Jag är inte så förtjust i att sy med maskin, jag skulle inte ge mig på klädsömnad, det är för tekniskt och så ska man klippa till helt rätt. Det är bra att ha en maskin om man behöver sy raka sömmar, men annars tycker jag att det är skönt med virknålar och enkla redskap.

Malena Skote hämtar mycket inspiration på till exempel Pinterest eller olika bloggar, men sneglar gärna på textilkonstnärers arbete.

– Utan att jämföra sig med dem kan man inspireras, på samma sätt som man kan inspireras av haute couture-mode. Det kittlar fantasin.

ANNA BRATT/TT

Den här trasmattesoffdynan innehåller såväl mattrasor från loppis som en gammal kimono och Malena Skotes mammas klänning från 1950-talet.
En duk av många små. Spetsdukar finns ofta på loppis för en spottstyver. Sy ihop dem, det räcker med några stygn just där dukarna möts. Använd extra stark sytråd.
Grytlappar i milda pastellfärger, köpta på loppis, virkades ihop till remsor. Remsorna fästes ihop med säkerhetsnålar och virkades ihop. Slutligen syddes en kastsöm runt hela rektangeln – och vips, en originell filt!
Mjuk musik. Med tyg kan nästan vad som helst förändras. Använder du återvunna tyger – billiga loppisfynd eller gamla kläder och lakan – blir det både billigt och miljövänligt.
Tyg går lika bra som papper att decoupera med.
Kommer du ihåg hur man virkar? Damma av dina gamla slöjdkunskaper och sätt igång att förvandla ditt hem.
Virka själv. Virka flera bitar och sy ihop dem så att de bildar ett fint mönster.

Virka en matta av trasor

Instruktionen kommer från Malena Skotes bok ”Skapa med tyg”.

På youtube finns enkla instruktionsvideor för den som aldrig virkat förut.

Du behöver:

1–2 centimeter breda tygremsor

Sax

Virknål nr 7 eller större

Nål och tråd.

Lägg upp en lång rad (ungefär så lång som mattan ska vara bred) lösa luftmaskor.

Virka en fast maska i andra luftmaskan från nålen och fortsätt med fasta maskor varvet ut. Vänd på virkningen.

Virka en luftmaska och sedan en fast maska med nedtag i första maskan efter luftmaskan. Virka fasta maskor varvet ut. Virka fem varv med fasta maskor.

Virka ett varv med stolpar.

Fortsätt virka fem varv fasta maskor, ett varv stolpar till önskad längd.

Annons