Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnya med enkla knep

Skapa egna inredningsdetaljer.

Annons
Stämning. Färga gardinerna och skapa egna kuddfodral och förändra stämningen i hela rummet.

Det krävs inte mycket för att förändra ett rum. Lite färg, en tapetvåd eller en ny gardin kan göra stor skillnad. Storpysslarna Sania Hedengren och Susanna Zacke ger sina bästa tips.

När du går in på ett byggvaruhus och ser en samling kopparrör kanske du tänker: ”VVS-grejer”. Men stylisterna Sania Hedengren och Susanna Zacke tänker: ”toapappershållare”. Ett material, en möbel eller en pryl från en loppis kan inspirera dem till att skapa något helt nytt.

– Idéerna bara kommer, de tar faktiskt aldrig slut. Men jag tror att det är en förmåga man kan öva upp, att öppna sinnet och blicken, se nya användningsområden. Kreativitet föder ny kreativitet, säger Sania.

Sania och Susanna har skrivit ett 15-tal böcker tillsammans om inredning, pyssel och DIY – do it yourself. Den nyutkomna ”52 kreativa idéer” innehåller ett pyssel i varierande svårighetsgrad för varje vecka på året, anpassade efter årstiderna.

– Det är alltifrån att vända upp och ned på en korg för att få ett bord till att bygga en bastu, säger Susanna.

Men de allra flesta pysslen i boken är relativt lätta att genomföra. För att förnya hemmet krävs inga jätteinsatser.

– En väldigt enkel grej som gör stor skillnad är att färga gardinerna. Köp de billigaste vita gardiner du kan hitta, och doppa dem i färg. En ny färg gör mycket för helheten i rummet, säger Susanna Zacke.

En annan metod

är att använda sprejfärg och spreja direkt på tyget, som bör vara blött.

Samma teknik använde Sania Hedengren och Susanna Zacke i boken när de gjorde nya överdrag till soffkuddarna.

– Ta de befintliga kuddfodralen eller sy egna. Gör man nya behöver man inte skräddarsy – vi klippte helt enkelt ut en lagom stor tygbit, fållade kanterna och trädde ett resårband genom kanalen, säger Sania Hedengren.

Förutom färg nämner Sania tapeter som ett enkelt sätt att förändra – man behöver inte tapetsera hela rummet.

– Det kan ju bli ett jätteprojekt med att skruva ned eluttag och börja mäta och skära till. Men man kan också sätta upp bara en, två eller tre våder, så blir det mer som en tavla. Eller måla en hel vägg i svart – det blir väldigt effektfullt.

Sania och Susanna betonar ofta att man inte behöver krångla till det i onödan. Har du några klinkerplattor över – lägg dem direkt på golvet framför öppna spisen som ett gnistskydd. De är tunga och ligger kvar av sig själva utan att behöva fästas i golvet.

Eller gör en sänggavel genom att helt enkelt placera en skiva mellan sängen och väggen, den behöver inte sitta fast.

– Det kan vara en skiva i plywood – trärent är helt rätt just nu. Eller kanske du har en gammal dörr över. Eller en bordsskiva – just nu finns jättefina korkmöbler på Ikea, tipsar Susanna.

Just enkelheten är nyckeln till att komma i gång, menar Sania och Susanna. Tröskeln får inte bli för hög. Strunta i att städa skrivbordet eller sybordet först – knepet är att bara sätta

i gång när du har lust.

– Bara börja! Lägg papper på vardagsrumsgolvet om du inte kan vara ute och måla. Ställ inte undan loppisfynden för att renovera eller göra om senare – gör det direkt, medan inspirationen finns, säger Sania.

Ett annat tips

är att se till att ha basmaterial och utrustning som lim, garn eller tyg, hemma. Slipper man åka till hobbyaffären blir det lättare att sätta i gång när andan faller på.

Stylisterna. Sania Hedengren och Susanna Zacke.
Tre teburkar och ett lock blev ett bestickställ som får stå framme på bordet. I mitten en gängad metallstång, burkarna sitter på plats med muttrar.
Ett vanligt soffbord fick nytt utseende när benen målades med metallfärg, och ett hål sågades för det nedsänkta fruktfatet.
Byggmaterial. En ljusstake av VVS-rör, varför inte? Sania Hedengren och Susanna Zacke får ofta idéer av material från byggvaruhuset.
Pyssel. Till toalettpappershållare behöver du tre rör; ett på sju centimeter, ett på elva centimeter och ett på 13 centimeter. Fyra böjar, två klämmor. Lägg ut delarna till toalettpappershållaren enligt bilden. Rullen ska hänga på det längsta röret. Limma ihop delarna och låt torka.

Mer läsning

Annons