Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fota snyggt till sociala medier

"Mobilen har sina begränsningar, men också fördelar."

Annons
Att fotografera sitt hem och dela med sig av bilderna på sociala medier har blivit nästan som en folkrörelse.

En närbild på ett soffhörn, en pelargon i ett disigt fönster, en tavelvägg – plötsligt är alla inredningsfotografer och nätet svämmar över av inredningsinspiration av hög kvalitet. Här är proffsets bästa fototips för Instagram eller bloggen.

Ett vackert blomsterarrangemang, en hemsydd soffkudde eller en udda möblering – knäpp, knäpp, så ligger bilden på Instagram redo att lajkas. Men varför vill vi så gärna visa upp våra snygga hem?

Efter alla år av gör det själv-inredningsprogram i tv vill vi också visa upp vad vi gör, tror Minna Mercke Schmidt, som är fotograf och stylist och aktuell med boken ”Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang” (Semic).

– Det är så lätt att fota och dela med sig. Det är ett sätt att umgås också – att visa för varandra vad man har köpt och gjort. Och tekniken har ju exploderat, bilderna är så mycket bättre nu än för tio år sedan, både på bloggar och andra ställen, säger hon.

Minna Mercke Schmidt

har jobbat med marknadsföring tidigare och är självlärd både som stylist och fotograf. Det är en hobby som har vuxit till ett yrke. Hon har sett inredningsfototrenden växa fram.

– Fotade man en blombukett för femton år sedan var det en duk, två tallrikar och en blomsterkvast i mitten, även proffsbilderna såg ut så. Folk är så mycket bättre på att styla nu, säger hon.

Dessutom finns allt så lättillgängligt – man behöver inte köpa ett glossigt magasin för att få inspiration, det räcker att öppna Pinterest.

Så hur gör man då för att få till ett snyggare arrangemang än en blomsterkvast mellan två tallrikar?

– Tänk i färger och stämning och vilken stil du vill förmedla. Välj en bakgrundsfärg med hjälp av ett tyg eller en tapet. Fotar du till exempel en bukett kan du leka med både närbilder och helhetsbilder och lägga ihop till ett collage, tipsar Minna Mercke Schmidt.

Att få till arrangemang som känns naturliga fast de är stylade är en övningssak. Bara att leka och laborera tills man får det att funka. Minna lägger gärna fram föremål hon just har använt och låter dem figurera i bilden – en snörrulle, en snygg sax, en liten jordhög eller en lök.

– Om jag har gjort ett arrangemang och använt ett visst naturmaterial, så upprepar jag det materialet intill själva arrangemanget. Har jag använt äppelkvistar lägger jag några små äppelkart intill.

Ett enkelt knep för att få till ett snyggt arrangemang är att fota ovanifrån. Bakgrunden går att variera hur mycket som helst – ett träbord, ett vitt golv, ett tyg eller en tapetsnutt.

– Det är ett smidigt sätt att snabbt skapa stämning. Dessutom är det lätt att arrangera på en plan yta, säger Minna Mercke Schmidt.

Allra viktigast för att få till en bra bild är kanske ändå ljuset.

– Dagsljus blir allra bäst, studiofoto med blixt känns helt ute. Även i stora inredningsreportage jobbar man helst med dagsljus. Men är det för skarpt direktljus blir det inte bra – häng upp en skir gardin för fönstret om solen gassar så blir ljuset mjukare. Ett vitt lakan kan reflektera på ett bra sätt om man till exempel har ett mörkt hörn man vill ljusa upp.

När bilden väl är tagen är det dags att redigera den – något Minna tycker att folk borde göra mer.

– Det kan verkligen lyfta bilden! Det finns enkla verktyg i telefonen, experimentera och testa dig fram med filter. Och beskär gärna bilden också. Det är så enkelt att bara dra med fingrarna och se vad som funkar.

Minna har förstås bra kamerautrustning, men fotar en del direkt med mobilen också.

– Mobilen har sina begränsningar, men också fördelar. Den är enkel och snabb och kamerorna har blivit väldigt bra – och så finns det en massa filter och effekter som man kan leka med för att enkelt skapa stämning.

Det är en konst att fota inredning så att man ser hur fint det är. Fotografen Minna Mercke Schmidt delar med sig av sina bästa knep. ”Här är det suddigt i förgrunden – besticken allra längst till vänster, och även längst bak ut till höger. Det ger mer djup och liv i bilden.”
”Uppifrånbilder är väldigt populära på Instagram. Det är lätt att styla och välja bakgrund. Här ligger scrapbookpapper underst, sedan har jag kladdat lite och placerat ut lite olika detaljer”, säger Minna Mercke Schmidt.
”Här har jag lagt saker jag precis har arbetat med på bordet framför motivet, i stället för att ha en tom bordsyta. Det skapar liv i bilden, även om de inte är i fokus”, säger Minna.
”Jag tycker om att ha något precis framför linsen som ger en lite suddig färgfläck. Ibland håller jag något i handen och viftar med, här är det en kvist från ett olivträd som jag sitter bakom,” säger Minna Mercke Schmidt.
”Den turkosa bakgrunden är bara en platta som jag har täckt med tapet. Bakom plattan är en betongvägg och en halvvissen vinranka. Bilden är tagen i naturligt dagsljus.”
Minna Mercke Schmidt, författare till boken ”Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang”.
Underbaraclara.

Minnas favoritappar

PicFrame: för att göra collage och skriva text på bild

Pic Lab: för att redigera, lägga på filter och hitta roliga färdiga texter och illustrationer att lägga på bilderna.

Flipagram: för att göra bildspel.

Whitagram: för att ändra format.

Impression: för att skriva @copyright på bilderna.

Snapseed: för att redigera och skapa ramar.

Annons