Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens smarta hem

Tekniken breder ut sig i våra bostäder. Men hur nära är vi egentligen det där smarta hemmet, som vi läser så mycket om? Är det vi eller våra barnbarn som får uppleva det?

Annons

Automatiska skjutdörrar, hologram och en flygande bil parkerad utanför balkongen. Det är fantasieggande att spekulera i hur våra hem kommer att se ut i framtiden. Är det science fiction som väntar eller handlar det om mer diskbänksrealistiska lösningar?

Redan nu finns många smarta tekniska produkter att köpa: kylskåp som man kan chatta med, vattenkranar med kokande vatten och ringklockor med videofunktion. Problemen hittills har varit att produkterna är dyra och svåra att administrera.

Dessutom har alla tillverkare egna system och appar för att styra just sina produkter. Berget av fjärrkontroller har flyttat in i våra smartphones. Där kan vi ha tio olika appar som är kopplade till hemmet. Många företag, som Apple, Google och Logitech, försöker hitta lösningar så att marknaden för produkter till det smarta hemmet ska komma i gång på allvar.

Sedan gäller det att få oss konsumenter att förstå varför vi ska lägga pengar på alla dessa tekniska innovationer. Ian Crowe är produktchef på Logitech i USA:

– Framför allt kanske det handlar om en känsla av lyx. Trots att det handlar om saker vi redan är vana vid, som lampor och termostater, känns det lyxigt när vi kan kontrollera allting via vår telefon – hur fånigt det än låter.

Det känns bekvämt att omgivningen agerar som vi vill. Att vi kan tända lamporna, sätta i gång kaffemaskinen och slå på morgon-tv:n samtidigt som väckarklockan ringer. Ian Crowe tror inte att framtidens smarta hem i första hand kommer att bjuda på helt nya uppfinningar, i stil med mikrovågsugnen eller induktionshällen. Det handlar snarare om förfining av välbekanta saker som lampor och hemelektronik så att de kan mer än i dag och börjar prata med varandra. För att det ska fungera behövs än så länge en del nya produkter – fjärrkontroller, hubbar och små adaptrar att sätta i eluttag. Våra smarta telefoner kommer också att spela en viktig roll.

Om något år kan våra hem registrera när telefonen har anlänt till huset och då starta ”välkommen hem”-programmet som innebär att ugnen slås på, lamporna tänds och favoritspellistan går i gång i högtalarna.

– Det mesta finns redan i handeln, till rimliga priser och är så pass enkelt att vem som helst kan använda dem. Vad som saknats hittills är möjligheten att samordna allt. Nu när den finns tror jag att fler hakar på, säger Ian Crowe.

Han gissar att vi om bara några år inte längre kommer att reagera på att kollegan sätter i gång bastun via telefonen innan hon lämnar kontoret.

Men vad är då nästa steg? Lisanne Fransen är kurator för Nationalmuseums utställning ”Hemma i framtiden”på Kulturhuset i Stockholm. Den består av idéer från ett stort antal formgivare och bidragen är indelade i tre kategorier.

I ”Åter till naturen” handlar visionerna om en självförsörjande framtid där vi framställer såväl mat som schampo i våra egna hem och blir mindre beroende av industrisamhället.

I ”Det biotekniska livet” tar vetenskapen oss ännu längre. Kanske kan vi skriva ut vår middagsmat på 3D-skrivare av material framodlat i laboratorier?

”Bosättning i rymden” visar hur vi ska förbereda oss för att kolonisera andra planeter, nu när man har hittat vatten på Mars. Det kan låta som något våra barnbarnsbarn får ta ställning till. Men Lisanne Fransen tror inte alls att dessa scenarion är så långt borta – kanske tio, 20 eller möjligen 50 år.

– Troligen kommer allt som är med i utställningen, i någon form, att hända under vår livstid. Vi räknade tillbaka hundra år för att se vilka produkter som uppfunnits under den tiden, och man slås av hur otroligt vanliga vi tycker att de är i dag – trots att de var så revolutionerande när de kom.

Hon tar mikrovågsugnen som exempel och påpekar att den verkligen förändrade vår vardag när den kom.

– Underskatta inte hur mycket tekniska produkter kan påverka våra liv, våra relationer och vårt minne, säger Lisanne Fransen.

I framtidens hem är det tänkt att allt ska styras via en app och en fjärrkontroll. Det ska fungera oavsett vad det är för pryl och av vilket märke stereon, kaffe­maskinen eller tv:n är.
Annons